Hírek / A Nemzeti Régiók támogatását kéri a megyei közgyűlés 2020. Február 14. 13:23

A Somogy Megyei Közgyűlés is csatlakozott a Nemzeti Régiók létrehozása érdekében indított kezdeményezéshez pénteken. A testület kaposvári Vármegyeházán tartott ülésén elfogadták a megyei önkormányzat idei költségvetését is.

Az elmúlt évben is csökkent a bűncselekmények száma megyénkben, míg a nyomozások eredményessége nőtt – hangzott el a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 2019. évi munkájáról, a közbiztonság helyzetéről szóló beszámolóban. Molnár Gábor ezredes, megyei főkapitány kiemelte: legtöbb teendőjük a rossz közlekedési morál miatt adódik. Még mindig sokan ülnek volán mögé ittasan, a balesetek okozói, illetve részesei között 8,6 százalékról 13 százalékra nőtt arányuk. Kuczik János dandártábornok, országos rendőrfőkapitány-helyettes hozzátette: kivételesre értékelték a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság által végzett munkát 2019-ben.

A közgyűlés módosította a megyei önkormányzat 2019. évi költségvetési rendeletét, illetve elfogadták az idei büdzsét, melyet hiány nélkül, az önkormányzat és hivatala tekintetében több mint 1,52 milliárd forintos főösszeggel terveztek meg. A költségvetésben szerepelnek a folyamatban lévő pályázati források is, valamint a Szülőföldem Somogyország és a SomFALU program folytatása.

Nyolc helyett öt fővel működik tovább a Somogy Megyei Értéktár Bizottság. A közgyűlés döntése értelmében Szajcz Adrián közgyűlési alelnök elnökként, Merczel István, a SEFAG osztályvezetője a természeti értékek-, Lőrincz Sándor az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltsége társadalmi kapcsolatokért felelős referense kulturális értékek-, Szép Lajos a megyei önkormányzat megbízott főépítésze építészeti értékek-, míg dr. Gombos Sándor, a NAK Somogy megyei volt elnöke a termékek és gazdasági értékek kategória képviselőjeként ténykedik a bizottságban, melynek titkári feladatait Kardos Katalin, a megyei önkormányzat paktummenedzsere látja el.

Emellett beszámoltak a Somogy Megyei Önkormányzat 2019. évi nemzetközi tevékenységéről és a 2020. évi nemzetközi tervről, elfogadták a Somogy Megyei Önkormányzat 2019-2024. évre szóló gazdasági programját, mely nyolc kategóriában határoz meg feladatokat. Terület- és településfejlesztési, kutatás-fejlesztés és innováció elősegítése, a megye foglalkoztatási helyzetének javítása, hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása, környezetvédelmi program és intézkedések, közlekedésfejlesztés, kulturális és természeti értékek megőrzése és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen végzett szerepvállalás folytatása szerepel a célok között.

A megyei közgyűlés is csatlakozott a Székely Nemzeti Tanács felhívásához, mely döntéssel felkérik Somogy megye minden európai uniós polgárát, hogy a Nemzeti Régió létrehozásának támogatása érdekében támogató nyilatkozatot adjon, hogy az azonos kultúrájú, identitású népcsoportok – különös tekintettel a Székelység – lehetőséget kapjanak érdekeik érvényesítésére az Európai Unióban. A kezdeményezés a https://eci.ec.europa.eu honlapon érhető el.

Vissza az előző oldalra