Hírek / Átgondolt pályázatokat nyújtottak be a somogyiak 2017. Szeptember 29. 12:50

Egészségügyi prevenciós és területfejlesztési beszámolók meghallgatását követően tárgyalta napirendjeit pénteki soros ülésén a Somogy Megyei Közgyűlés a kaposvári Vármegyeházán.

A napirendeket megelőzően dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos számolt be a Somogyban folytatott egészségügyi prevenciós tevékenységről. A népegészségügyi mutatók, a megye lakosságának egészségi állapotának javítása érdekében hozták létre a Megyei Egészségfórumot, mely átfogóan vizsgálja, elemzi a mutatókat, s vesz részt a prevenciós, megelőzési folyamatokban. Előtérbe kerültek a települési prevenciós feladatok, járási egészségterveket fognak kidolgozni. Ezek során a települési alapellátás tapasztalataira támaszkodnak többek között. Emellett számítanak az iskolai és munkahelyi megelőző tevékenységre és a somogyi települések egészséggel kapcsolatos rendezvényeire is.

A megyei területfejlesztési feladatok végrehajtásának jelenlegi állásáról Móring József Attila országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos tájékoztatta a közgyűlést. A Somogy rendelkezésére álló 43,45 milliárd forintos keret 68 százalékának felhasználásáról, mintegy 29,7 milliárd forintról már döntés született. A 2016-os forrásokra 245 db pályázat érkezett, jelentősen túllépve a rendelkezésre álló keretet, mintegy 44,5 milliárdos igénnyel. 179 pályázat nyert eddig közülük, mindössze 21-et utasítottak el. Utóbbi azt bizonyítja, hogy a somogyi települések jól átgondolt, alaposan előkészített igényekkel éltek. A fennmaradó pályázatok értékelés alatt állnak. A Somogy Megyei Önkormányzat több mint 120 pályázatban vesz részt konzorciális partnerként.

A napirendek tárgyalása során a képviselők többek között döntöttek a volt Levéltár épületének felújításával kapcsolatos pályázatról is, mely szerint az eredetileg tervezettnél kisebb költséggel nyújtják be a pályázatot. A jelenlegi pályázati kiírás ugyanis lehetővé teszi a Megyeháza és a volt Levéltár épületének egy pályázatból történő, egyidejű energiahatékonysági javítását. A pályázattal lehetőség nyílik a Megyeháza fűtési rendszerének korszerűsítésére, a homlokzati nyílászárók korszerűsítésére illetve cseréjére, a padlásfödém hőszigetelésére, homlokzatjavítási munkákra.

 

Vissza az előző oldalra