Hírek / Csurgón ünnepelt Somogy 2017. Január 06. 13:18

Az összetartozás és a megye jövőképe is kiemelt helyen szerepelt a Megyenapon, melyet ezúttal a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére Csurgón ünnepelt pénteken a Somogy Megyei Közgyűlés. A címer- és pecséthasználati jog adományozásának 519. évfordulójára emlékezett az ünnepi közgyűlés.

A csütörtöki zászlófelvonással kezdődött meg Somogyország legnagyobb ünnepe, majd pénteken a Csurgói Közösségi Ház adott otthont az ünnepi közgyűlésnek. A házigazda város polgármestere, Füstös János rövid köszöntője után Biró Norbert ünnepi beszédében a címer- és pecséthasználati jog adományozásával kapcsolatban kiemelte: „A somogyiak már az elmúlt évszázadokban bebizonyították, hogy összetartoznak, ha kell, összefognak szülőföldjükért. Csak a közösség védheti meg az egyént, adhat erőt a mindennapi küzdelmes életben. Összefogás nélkül, magányosan elveszett az a nép, mely sorsát önmaga akarja irányítani.

Ennek az összefogásnak köszönhetően ünnepelhetünk mi, somogyiak minden Vízkeresztkor, hiszen több mint fél évszázaddal megelőzve a többi megyét, elsőként adományozott címert és pecséthasználati jogot Somogy vármegyének 1498. január 6-án II. Ulászló.

A címer jelentésének taglalását követően megjegyezte: „Címerünk adottságaink és dicső tetteink mellett az összetartozás szimbóluma is. Azé az összetartozásé, melyre talán soha nem volt még ilyen szükség az elmúlt években. Akkor, amikor aggasztó folyamatok mennek végbe a 21. századi Európa történelmében, amikor szinte naponta hallunk erőszakról, terrorról. Olyan napokat élünk, amikor csak az összefogás segít, amikor csak úgy maradhatunk erősek és függetlenek, ha a címerünkben megjelenő összetartozás kiterjed a szívekre is.”

A megyei közgyűlés elnöke kiemelte: „Sokan úgy tartják, hogy Somogy természetes határai következtében mindenkor zárt vidék volt. A Drávától a Balatonig, illetve a Kanizsai berkektől a Tolnai-dombságig terjedő terület lehet, hogy zárt világot feltételez, de a somogyi emberek mindig is nyitottak voltak. Nyitottak voltak az újra, a változásra. Magam is fontosnak tartom, hogy a megyei önkormányzat a somogyi emberekkel és közösségekkel egyre intenzívebb kapcsolatot tartson és e Nyitott(Vár)Megyeháza program keretében remélem, hogy közel hozhatja egymáshoz a megye választott képviselőit testületét és a megye polgárait. Ez a nyitottság hozott bennünket ma Csurgóra is. Abba a városba, mely jól példázza a somogyi történelmet, a somogyiak elkötelezettségét és tenni akarását.”

A vendéglátó város méltatását követően hangsúlyozta: „A Szent László emlékév nem csak az uralkodó dicső tetteiről szól, hanem utat és példát mutat nekünk, somogyiaknak. A méltó megemlékezés mellett megmutatja azt is, hogy a felemelkedés csak áldozatos munkával jöhet el. Az elmúlt években ennek a fejlődésnek az alapjait nem öncélúan, felülről érkezett parancsokkal, hanem a somogyi emberek elképzelései alapján, a helyi adottságokat, képességeket figyelembe véve leraktuk. Mindenki elmondhatta, milyen megyében, milyen településen szeretne élni a következő években. A somogyiak tudták, hogy az utolsó lehetőségek egyikét kell megragadniuk ahhoz, hogy előrébb léphessenek. Tudták, hogy a következő uniós pénzügyi ciklustól kezdve már nem jut ennyi vissza nem térítendő forrás a fejlesztésekre. Tudták, hogy most kell olyan terveket lerakni az asztalra, melyek fellendülést hozhatnak a hátrányos térségek számára is.”

A jövőbeli területfejlesztési feladatok végrehajtásával kapcsolatban elmondta: „A somogyi emberek jövőbe vetett hite és példaértékű összefogása arra kötelezi a megyei közgyűlést, hogy folytassuk a megkezdett munkát. Arra kötelez bennünket, hogy ne térjünk le az itt élők által kijelölt útról. A múltunkat és értékeinket tisztelve, a sok kihívást és nehéz feladatot vállalva, emberséggel, hűséggel és összefogással formáljuk Somogyországot virágzó megyévé, egy olyan otthonná, ahol jó élni, ahol szeretünk élni!

A nap díszvendége, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntőjében kitért a reformáció 500. évfordulójára és kiemelte: „semmi nem fontosabb annál, mint, hogy saját keresztény hitünkben megerősödjünk.” Hangsúlyozta: „2017-ben cél, hogy ne szabdaljuk tovább az anyaszentegyházat.”

Az ünnepi beszédeket követően került sor az elismerő címek átadására. A Somogy Megyei Közgyűlés azon személyek és kollektívák elismerésére, akik kiemelkedő tevékenységükkel a megye fejlődését szolgálták, illetve munkájukkal kimagasló érdemeket szereztek, elismeréseket alapított.

A megye legmagasabb elismeréseként „Pro Comitatu Somogy” Kitüntető Díjat és megyecímerrel díszített aranygyűrűt vehetett át Majthényi Szabolcs és Domokos András, a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet két vitorlázója.

Somogy Polgáraiért Díjban részesült dr. Andrásofszky Zsolt gyermekorvos, tüdőgyógyász
(posztumusz), Bogdán Imre János, Szenyér polgármestere, Bozsoki-Sólyom János, balatonkiliti lelkipásztor, Csanádi József siófoki nyugdíjas, Gőbölös Attila kaposszerdahelyi keramikus, Dr. Horváth László, a Simonfai Közös Önkormányzati Hivatal címzetes főjegyzője, a balatonszentgyörgyi Margaréta Nyugdíjas Egyesület, Meiszterics János marcali vállalkozó, Mihályfalvi László, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium címzetes, örökös igazgatója, Nagy Zoltán nagybajomi röplabdaedző, Ojtó Lajos kaposvári vállalkozó, dr. Orbán Csaba, a Nagyatádi Kórház megbízott főigazgatója, a Csurgói Kistérségi Járóbeteg-szakellátó Központ ügyvezető igazgatója, Podmaniczky János balatonföldvári borász, Pucskó Zsolt, kisberényi hagyományőrző, Reiz Tamás potonyi polgármester, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Somogy Megyei Szervezete, a barcsi SERES Gépipari és Kereskedelmi Kft. Kollektívája, a somogyvári Somogy Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Egységes Módszertani Intézmény, Kollégium dolgozói közössége és a Szent László Király Lovagrend.

Az ünnepi közgyűlést Bencze Ilona Jászai Mari-díjas Érdemes Művész, Kovács Mátyás versmondó, a Kaposvár Helyőrségi Zenekar és az Oberon Társulat előadása színesítette. Délután az ünnepi közgyűlés résztvevői a csurgói Református Gimnázium Örökségünk-Somogyország Kincse címmel kitüntetett régi könyvtárába látogattak, ahol muzeális értékű kötetekkel ismerkedhettek meg.

 

 

Vissza az előző oldalra