Hírek / Egészséges táplálkozásra hív a Jurta porta 2019. Május 07. 11:49

Környezetünk védelme mellett az egészséges táplálkozás, a helyi termékek és a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásának fontosságát emelte ki a Jurta porta elnevezésű rendezvényről szóló közös sajtótájékoztatóján Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke és dr. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke kedden a Kaposvári Vigasságok terén.

Immár második alkalommal szervezünk Jurta porta néven a Kaposvári Vigasságok terére május 17-én szemléletformáló rendezvényt, melynek során az egészséges táplálkozásra, az egészséges életmódra kívánjuk ráirányítani az általános iskolások figyelmét. Már a megyei klímastratégia kidolgozásában is központi szerep jutott az alkalmazkodásnak, a megelőzésnek és a szemléletformálásnak is, ám hiába óvjuk meg környezetünket, ha nem lesznek egészséges emberek, akik ott éljenek. Fontos, hogy ráirányítsuk a figyelmet helyi termékeinkre, hogy azok az egészséges élelmiszerek, melyek nálunk teremnek meg, azok valóban odakerülhessenek a somogyi családok asztalára. Hogy ne a bizonytalan eredetű, sokszor silány minőségű külföldi termékeket vásárolják, hanem a megbízható, kiváló minőségű hazait – mondta el a megyei közgyűlés alelnöke.

Ehhez sok esetben szemléletváltozásra van szükség, melynek formálását a legkisebbeknél kell kezdenünk. Ezért az általános iskolák elsőtől ötödik osztályáig terjedő korosztályt várjuk a Kaposvári Vigasságok terére egy olyan rendezvényre, melyen sok, talán új ismeret megszerzése mellett jól is szórakozhatnak. Célunk a gyermekek egészséges táplálkozásának elősegítése, valamint a természet- és környezetvédelemmel kapcsolatos szemléletformálás. A Sefag, a Fino-Food Kft., és a katasztrófavédelem munkatársai is részt vesznek a szemléletformálásban. A Kaposvári Vigasságok terén tízfős csoportokban húszperces foglalkozások keretében juthatnak hasznos ismeretekhez a diákok, akik nem az iskolapadban, hanem játékos, interaktív formában jutnak olyan ismeretekhez, melyek a jövőt tekintve elengedhetetlenek. Fel kell készítenünk őket egy egészségesebb, boldogabb életre – tette hozzá Huszti Gábor.

Több mint egy program, ez egy koncepció – mondta dr. Gombos Sándor, aki hangsúlyozta: célunk, hogy ráirányítsuk a gyermekek figyelmét az egészséges hazai, ízekben gazdag zöldség és gyümölcs fogyasztására. Ezt a célt szolgálja az iskolagyümölcs- és az Itthonról otthonra program is, ám ezek család akarata, hozzáállása nélkül nem lehetnek sikeresek. Hiszen a gyermek a családban látja azt a mintát, mely meghatározza későbbiekben étkezését is. Helyi termelők is részt vesznek a rendezvényen, akik elsődlegesen zöldségeket hoznak a Vigasságok terére, ahol egy jurta sátrat is felállítanak és az „Európai friss kalandok” program keretében játékos formában ismerkedhetnek meg a zöldségek, gyümölcsök világával.

Vissza az előző oldalra