Hírek / Egyre népszerűbb a Foglalkoztatási Paktum 2018. Április 04. 14:21

Sikerült megszólítani a piaci szereplőket, egyre többen érdeklődnek a paktum iránt - hangzott el a Somogy Megyei Foglalkoztatási Paktum projekt harmadik Foglalkoztatási Fórum ülésén szerda délelőtt a kaposvári Vármegyeházán.

Huszti Gábor, az Irányító Csoport elnöke köszöntőjében a paktum eddigi eredményei közül kiemelte, hogy sikerült ismertté tenni a projektet, ugyanis már keresik őket a piac szereplői, folyamatos az érdeklődés a paktum nyújtotta lehetőségek iránt.

A Somogy Megyei Foglalkoztatási Paktum projekt aktuális helyzetéről Szűcsné Kardos Katalin tájékoztatta a résztvevőket. Március végéig 395 főt vontak be a foglalkoztatási paktumok keretében munkaerőpiaci programokba. Jellemzően tartós munkanélküli, regisztrált roma álláskereső, közfoglalkoztatott vagy éppen Gyesről visszatérő anyuka illetve munkáltatója kaphatott bérjellegű támogatást. Másik csoportja a kedvezményezetteknek a 25 év alatti, illetve 50 év feletti munkavállaló. A paktum segítségével 130-an jutottak álláshoz eddig. A lemorzsolódók száma minimális Somogyban.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezetét, napi feladatait Mácsai Ádám ismertette, kiemelve a Helyi Termék Napok fontosságát, a termelőkre és fogyasztókra gyakorolt pozitív hatását. Míg 2015-ben a kezdetekkor 15 termelővel indult a Kaposvári Egyetemen a Helyi Termék Napok sora, addig mára már közelíti ez a szám a nyolcvanat. Az eredeti helyszínről kimozdulva találkozhatunk velük a Balaton partján, a kaposvári Nagypiacon, de különböző gasztronómiai rendezvényeken és fesztiválokon is népszerűsítik a helyi termékeket. A következő nagyobb szabású rendezvény május 11-én lesz a Kaposvári Vigasságok Terén.

A humánerőforrás és munkaerő-piac jelenlegi somogyi helyzetéről Szellő János az Új Perspektíva Regionális Egyesület képviseletében kiemelte: mintegy 10 százalékkal nőtt a foglalkoztatás megyénkben az elmúlt 12 évben, mely három százalékos munkanélküliségi ráta javulást eredményezett. A jövőre nézve azonban gondot jelenthet, hogy elöregedő megye Somogy.

A Szövetség a Polgárokért Alapítvány Közhasznú Szervezet munkaerő-piaci szolgáltatásban elöltött 15 évéről Lampérthné Balázs Margit számolt be. A Fórum ülése kerekasztal beszélgetéssel zárult.

Vissza az előző oldalra