Hírek / Elfogadták Somogy megye Integrált Területi Programját 2015. Május 08. 14:44

A módosított keretösszegek szerint több mint 58 milliárd forintnyi területfejlesztési forrás érkezik Somogy megyébe ebben az uniós pénzügyi ciklusban - hangzott el a Somogy Megyei Közgyűlés pénteki ülésén, ahol döntöttek a megye Integrált Területi Programjának elfogadásáról is.

Tájékoztatókkal kezdődött a Somogy Megyei Közgyűlés soros ülése pénteken a kaposvári Vármegyeháza Dísztermében. Keresztes Péter, a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítvány főigazgatója a megye kis- és közepes vállalkozásoknak nyújtott szolgáltatásokat ismertette. A díjmentes tanácsadás, pályázati információk mellett képzésekkel és kedvezményes hitelekkel is támogatják a szféra somogyi szereplőit. Pár nap múlva adják át például az ezredik somogyi mikrohitelt.

Szikra László, a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának főosztályvezetője Somogy megye foglalkoztatási és munkaerőpiaci helyzetéről számolt be a testületnek. Jelenleg közel 56 ezer vállalkozás működik megyénkben, melyek jelentős mértékben hozzájárulnak a foglalkoztatáshoz. A 2013. évi 112 ezerhez képest 2014. év végére 118,8 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma, míg a munkanélkülieké 13,9 ezerről 11,7 ezerre csökkent. Minden járásban csökkent az álláskeresők száma, a munkanélküliségi ráta 11,1 százalékról 9,0 százalékra mérséklődött.

A napirendek tárgyalása során a képviselők elfogadták többek között a Somogy Megyei Önkormányzat 2014-2019. évre szóló gazdasági programját, az önkormányzat 2014. és 2015. évi költségvetési rendeletének módosítását és a 2014. évi zárszámadási rendeletet, a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló önkormányzati rendelet módosítását és a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítvány alapító okiratának módosítását.

A Somogy Megyei Integrált Területi Programmal (ITP) kapcsolatban Jakó Gergely kiemelte: a megyei tervezés fontos állomásához érkeztek. A Somogy megyei keret terhére lehívható források 58,2 milliárd forintra nőttek a megyei jogú városéval együtt, egyúttal megszűntek a járási keretek. A somogyi ITP interaktív folyamat eredményeként – a települési önkormányzatok és a gazdasági élet szereplőinek részvételével – a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség szakembereinek és az önkormányzati hivatal munkatársainak aktív részvételével készült. A területfejlesztési feladatok 90 százalékát ezzel elvégezték, szeptembertől pedig a tervek szerint már a konkrét pályázatok menedzselésével kell foglalkozniuk.

Vissza az előző oldalra