Hírek / Első alkalommal rendeztek borszemlét a Vármegyeházán 2017. November 07. 19:29

Tizenhárom dél-balatoni borászat mutatkozott be kereskedők, vendéglátósok valamint a média képviselői előtt kedden délután a kaposvári Vármegyeháza Dísztermében. Az I. Somogyi Borszemle újabb eleme volt a somogyi szőlő és bor népszerűsítését célzó borstratégia kialakításának.

A borstratégiában eddig is kiválóan együttműködő Somogy Megyei Önkormányzat és Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezete tovább folytatta a közös gondolkodást, s ezúttal a dél-balatoni borok népszerűsítésére kereskedőknek, vendéglátósoknak és a médiának szerveztek I. Somogyi Borszemle néven egy új teljesen eseményt.

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke az eseményt megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az egy éve kezdődött, somogyi borászat támogatását, népszerűsítését célzó borstratégia kialakítása újabb fejezetére azért volt szükség, mert a kaposvári és somogyi üzletekben még mindig kevésben lehet találkozni dél-balatoni borokkal, a többi borvidék jelentősebb mértékben képviselteti magát. Ezért is elengedhetetlen, hogy közelebb hozzák egymáshoz a borászatokat és a kereskedelemben, gasztronómiában érdekelt feleket.

Gombos Sándor az agrárkamara somogyi elnöke sikeresnek ítélte a borstratégia kezdete óta eltelt időszakot, ám itt még nem állhatnak meg. További feladatként jelölte meg a tervezés alatt álló feldolgozó üzem megvalósítását, mely nagymértékben hozzájárulhat a dél-balatoni borászatok jövőbeni sikeréhez.

Az I. Somogyi Borszemle céljával összhangban új szereplőt is bevontak a szervezésbe. A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete (KISOSZ) segítségével szólították meg Kaposvár és megyénk vendéglátósait, kereskedőit.

Kertész Rezső, a KISOSZ somogyi társelnöke szintén sikeresnek ítélte a kezdeményezést, ugyanis felméréseik szerint a borstratégia elindítása óta jelentősen megnőtt a dél-balatoni borok jelenléte a vendéglátásban. Véleménye szerint a balatoni szezon kezdete előtt hasonló jellegű rendezvényt kellene tartani a tó partján működő vendéglátóipari egységek számára is.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő köszöntőjében felidézte a somogyi szőlőtermelés többezer éves múltját, kiemelve megyecímerünket, melynek központi helyén egy szőlőfürtöt tartó kar szimbolizálta ezt a különös kincset. A rendezvény fontosságát a gazdaság szempontjából kiemelt fontosságúnak nevezte, kiemelve: az ágazat sikere hozzájárulhat megyénk és az ország gazdaságának sikeréhez.
Az I. Somogyi Borszemlén 13 dél-balatoni borászat mutatta be 70, 2012 és 2017 közötti évjáratú borát, emellett sajt- és sonkakülönlegességeket is kínáltak az érdeklődőknek.

 

Vissza az előző oldalra