Hírek / Esküt tettek a bírósági ülnökök 2015. Május 07. 17:55

A somogyi emberek érdekeit szem előtt tartó méltányos és igazságos ítélkezési segítséget kért az elmúlt hetekben megválasztott bírósági ülnököktől csütörtökön Biró Norbert. A Kaposvári Törvényszéken megtartott eskütételen elhangzott: országosan egyedülálló képzés indul az ülnökök számára.

A törvényeknek megfelelően delegált bírósági ülnököket a Somogy Megyei Közgyűlés a Kaposvári Törvényszékre és a Munkaügyi Bíróságra, míg a megyeszékhely közgyűlése és a helyi nemzetiségi önkormányzatok a Kaposvári Járásbíróságra.

- A bíróságok munkája szerves része a társadalom működésének, és a társadalom jogos elvárása, hogy jól, függetlenül, részrehajlás nélkül működjenek. Az ülnökök munkájukkal érdemben hozzájárulnak a bíróságok, és a jogállamiság alapvető működőképességének megőrzéséhez. Ők képviselik a társadalom értékítéletét és elvárásait egy-egy per során. Részt vesznek a bírói munkában, az ítélethozatalban, hozzájárulnak ahhoz, hogy a bíróságok működése nyitott és átlátható legyen – mondta a szerdai eskütételen Biró Norbert. A megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében azt kérte az ülnököktől, hogy megbízatásuk során a somogyi emberek érdekeit képviselve, a lehető legnagyobb odaadással lássák el feladatukat, vezérelje munkájukat az igazságosság és a méltányosság.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere köszönetet mondott az esküdteknek, hogy elvállalták ezt a nem mindennapi feladatot, és jó munkát kívánt hozzá. A megbízólevelek átadását követően esküt tettek az ülnökök, majd dr. Hajnal Éva a Kaposvári törvényszék elnöke tájékoztatta őket jogaikról és kötelességeikről. Kiemelte, hogy országosan egyedülálló módon fognak hamarosan ülnöki képzéseket tartani, hogy eredményesen tudjanak együttműködni a bírákkal.

Vissza az előző oldalra