Hírek / Fesztiválon népszerűsítik a somogyi borokat 2017. Május 10. 15:05

A megyei borstratégia újabb fejezetéhez érkezett, borfesztiválon népszerűsítik tovább a dél-balatoni borokat. Az első Somogyi Borfesztivál részleteiről Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke tájékoztatta szerda délután a sajtó képviselőit a kaposvári Vármegyeházán.

Célunk, hogy a borról elsősorban a somogyi jusson az emberek eszébe. Eddig nem ez volt a jellemző, ezért is rendezzük meg hagyományteremtő szándékkal az első Somogyi Borfesztivált a Kaposvári Vigasságok terén, ahol tizenhat somogyi borász mutatja be legjobb borait június 9. és 11 között – mondta bevezetőjében Biró Norbert. A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke ezt követően röviden ismertette a programot: a nulladik napon, csütörtökön már megjelennek a dél-balatoni borászok Kaposváron, ugyanis több étteremben borvacsorákat rendeznek. Pénteken a hagyományos Somogy Bora választást rendezzük, amit a megszokottól eltérően nem Siófokon, hanem itt a Vármegyeháza Bormúzeumában tartunk. Ezt követi a fesztivál megnyitása, melyen várhatóan jelen lesznek a kiállító borászok is.

Megpróbálunk minél szélesebb spektrumot nyújtani a somogyi gasztronómiából, így a 16 dél-balatoni pincészet legkiválóbb borai mellett őstermelők hozzák el termékeiket és somogyi sonka és sajt ínyencségeket is kóstolhatnak az érdeklődők. Somogyi pálinkakülönlegességekkel és megyénk iparművészeivel, kézműveseivel is találkozhatnak a Kaposvári Vigasságok terére ellátogatók. Már épül a színpad, a fesztiválhangulatról elismert somogyi- (Meggyes Csaba, a Megarox Társulat, Jáger Kinga, a Marcali 3 Tenor, az Ametiszt Táncegyüttes, a Somogy Táncegyüttes) és országos hírű előadók (Dániel Balázs Boogie Woogie Trió, Péterfy Bori, a Babel zenekar és a Quimbi) gondoskodnak. A koncerteket követően pedig a Kapos Duó és a Senior együttes húzza a talpalávalót – ismertette a programot Biró Norbert, majd hozzátette: teljes összefogás eredménye a fesztivál, ugyanis a Somogy Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mellett a Balatonboglári Borvidék borászai, Kaposvár Megyei Jogú Város és szponzorok is segítik a megvalósítást.

Eddig néhány jónevű borász el tudta adni borait, most viszont ők is támogatják, hogy a dél-balatoni borok egységesen legyenek fontosak, legyenek eladhatóak, hiszen kimagasló minőséget és ár-érték arányt képviselnek. A 2016-os évjárat különösen jó volt, ezt bizonyította a Boglári Borvidék szigorú minősítésű borversenyén a 167 tételből 28 aranyérmet kapott bor is – tette hozzá dr. Gombos Sándor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke bízik abban, hogy emlékezetes lesz minden látogató számára az első Somogyi Borfesztivál, ahol a kiváló borok kóstolása mellett megismerkedhetnek a pincészetekkel, a borászokkal. A fesztivál céljai között szerepel, hogy ez a pár nap változtat a vásárlási szokásokon is, és nem éttermekben ismerik meg, nem szupermarketekben, hanem a termelőtől, a pincében veszik majd meg a borokat a somogyi emberek.

A sajtótájékoztató végén az eddigi együttműködés egyik fontos eredményéről is beszámolt Gombos Sándor. A somogyi borok népszerűsítését célzó összefogás híre eljutott már az ország számos pontjára, a XIV. Újbor és Sajt Fesztivál díszvendége Somogy lesz idén a fővárosban.

http://www.som-onkorm.hu/borfesztival

Vissza az előző oldalra