Hírek / Folyamatosan javul Somogy bűnügyi helyzete 2017. Április 28. 14:20

Több mint 57 kilométer közút újulhat meg Somogyban területfejlesztési (TOP) és hazai forrásból a következő időszakban, javultak a megye bűnügyi mutatói – hangzott el két beszámoló során a kaposvári Vármegyeházán pénteken. A Somogy Megyei Közgyűlés soros ülésén többek között személyi kérdésekben is döntöttek.

A somogyi útfelújításokról Németh Zsolt, a Magyar Közút Somogy megyei igazgatója számolt be a grémiumnak. A megye úthálózatának elemzésekor kiemelte: azok nagy része a 60-70-es években épült, amikor még nem voltak felkészülve a jelenlegi mértékű forgalomra. Ez azonban csak az egyik oka annak, hogy útjaink 47 százaléka nem megfelelő minőségű. Az időközben 11,5 tonnára nőtt megengedett tengelyterhelést ugyanúgy nehezen viselik, mint az időjárás viszontagságait. A közeljövőben több mint 57 kilométer közút újulhat meg összesen mintegy hétmilliárdos területfejlesztési és hazai forrásból. Nem várható viszont jelenleg a 6-os főút megújulása és a 68-as út érvényes tervei is forrásra várnak.

Bodó Imre, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) útfejlesztési igazgatóhelyettese az R67-es gyorsúttal kapcsolatban elmondta: több mint 33 kilométeres szakaszra rendelkeznek érvényes építési engedéllyel, a kivitelező a szerződés aláírására vár. Várhatóan május elején születik meg az a kormányhatározat, mely a kivitelezési források felhasználását engedélyezi. Ehhez azonban le kell zárulnia a kisajátításoknak is, az érintett ingatlanok tulajdonosait vételi ajánlattal keresi meg a NIF. A Látrányt és Kaposfüredet elkerülő szakasz tervei a jövő héten kerülhetnek a közbeszerzési döntéshozók elé. Jogerős építési engedéllyel rendelkeznek az R76 gyorsút Balatonszentgyörgy-Fenékpuszta közötti szakaszára és a balatonszentgyörgyi elkerülő útra jogerős építési engedéllyel rendelkezik, májusban várható a közbeszerzés kiírása. Az M60 somogyi, Barcsig tartó szakaszán jelenleg a környezetvédelmi előkészítés folyik, míg az M9 Kaposvár – Szekszárd közötti szakaszának engedélyezési eljárása lezárul, ám további döntés még nincs a NIF előtt.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 2016. évi munkájáról, a közbiztonság helyzetéről, a megye bűnügyi helyzetképéről dr. Piros Attila számolt be. A megyei főkapitány elmondta, hogy az elmúlt négy évben folyamatosan javultak a bűnügyi mutatók – 2012-ben 18724 bűncselekmény történt Somogyban, míg 2016-ban 7068 -, nőtt a felderítési eredményesség, mely tavaly 66,7 százalékos volt. Országos rangsorban feljöttünk a 18. helyről a hatodikra. Nem sikerült előrelépni a közlekedési balesetek terén, ugyanis kismértékben ezek a mutatók emelkedtek. Halálos baleset ugyannyi – 25 – történt megyénkben, mint 2015-ben, ezért a megyei főkapitányság igyekszik minden rendelkezésére álló fórumot kihasználni a közlekedési morál javítása érdekében. A felmérések szerint nőt a somogyi polgárok szubjektív biztonságérzete

Anapirendek tárgyalása során a képviselők döntöttek többek között a Somogy Megyei Önkormányzat 2016. évi költségvetésének teljesítéséről, valamint a zárszámadási rendelet megalkotásáról, illetve a 2017. évi költségvetési rendelet módosításáról, a megyei önkormányzati tulajdon- és vagyongazdálkodás szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról illetve kitüntető díjak alapításáról és adományozásának rendjéről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról.

Módosították a Somogy Társadalmi Felemelkedéséért Nonprofit Kft. alapító okiratát, ugyanis az eddigi ügyvezető, Gábor Márk saját kérésére távozik a társaságtól. Helyette Boros István látja el májustól a vezeti feladatokat. Döntöttek a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány alapító okiratának módosításáról is, ugyanis a jelenlegi kuratórium és felügyelő bizottság mandátuma május 31-én lejár. A döntés szerint a kuratórium elnöke Huszti Gábor, megyei közgyűlési alelnök, tagjai Mester Balázs bárdudvarnoki polgármester és Kárpáti László, a megyei közgyűlés nagyatádi tagja, míg a felügyelő bizottság elnöke Farkas Gábor fonyódi alpolgármester, tagja pedig dr. Orbán Ákos és Prukner Gábor lesz. Nem fogadták el a Jobbik bérunióról szóló előterjesztését, majd zárt ülésen tárgyalták a Kaposvári Vigasságok tere éttermére benyújtott pályázatot.

Vissza az előző oldalra