Hírek / Hagyományos programokkal ünnepel Somogy 2015. December 16. 13:19

Az előző évek hagyományait szem előtt tartva rendezi meg a Somogy Megyei Önkormányzat január elején az ünnepi Megyehetet. Az ünnepi közgyűlés mellett ezúttal is különböző kiállítások és konferenciák szerepelnek a programban, melyet dr. Sárhegyi Judit megyei jegyző ismertetett szerdai sajtótájékoztatóján.

1498. január 6-án, Vízkeresztkor II. Ulászló király a vármegyék közül elsőként Somogynak adományozott címer- és pecséthasználati jogot. Erre az alkalomra emlékezik minden év januárjának elején ünnepségsorozattal a Somogy Megyei Önkormányzat. Ahogy az előző években, úgy az 518. évfordulón is a hagyományokról szól az ünnepi Megyehét – mondta bevezetőjében dr. Sárhegyi Judit, majd a programokat ismertetette.

Az ünnepségsorozat január 6-án, szerdán délelőtt kilenc órakor zászlóbontással veszi kezdetét a kaposvári Vármegyeházánál, majd tíz órától a Díszteremben ünnepi közgyűléssel és kitüntetések átadásával folytatódik. Az esemény díszvendége ezúttal dr. Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke lesz. A 25 éves önkormányzati rendszerről, a megyei közgyűlés megalakulásának jubileumáról is megemlékezünk ezen a napon, így meghívtuk az elmúlt negyedszázad valamennyi közgyűlési tagját, és az első szabad választások óta hivatalban lévő polgármestereket is a Megyenapra. Az ünnepséget a Somogy Táncegyüttes, a Kaposvári Helyőrségi Zenekar, valamint a Kaposvári Egyetem színészhallgatóinak előadása színesíti.

Január 7-én, csütörtökön 14 órakor szakmai napra várjuk a megye jegyzőit a Vármegyeháza Dísztermébe, ahol egyik előadónk dr. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke lesz. Ezt követően már a kultúráé a főszerep. 16 órakor a Borkatakombában nyitjuk meg v. Csák Attila „Rajzaim” című képkiállítását, majd 17 órától a Díszteremben Lőrincz Sándor beszélget Bérczes László író, dramaturg, rendezővel, Ivancsics Ilona és Német Mónika színészekkel, Spindler Béla Jászai Mari-díjas, Érdemes művésszel és Szalay Józseffel, a Csiky Gergely Színház műszaki vezetőjével művészeti örökségünkről.

Pénteken, január 8-án a somogyi értékek kerülnek reflektorfénybe, 13 órakor a Somogyi Értékpontban (a Vármegyeháza kistermében) adjuk át az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címeket és a megyei Értékdíjakat.

A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság rendezvényén mutatják be Kerék Imre Aranylen című kötetét 15 órakor a Takáts Gyula Emlékházban, majd a Szent Koronáról hallhatnak érdekes és értékes gondolatokat az érdeklődők 18 órától a Vármegyeháza Dísztermében.

Az ünnepi Megyehét a Vármegyeháza előtt zárul zászlólevonással január 11-én, hétfőn 9 órakor.

Vissza az előző oldalra