Hírek / Hivatalossá tették az együttműködést 2017. Október 12. 13:11

Hivatalos formába öntötte együttműködését a Somogy Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A megállapodást Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Gombos Sándor a kamara somogyi szervezetének elnöke csütörtök délelőtt írta alá a kaposvári Vármegyeházán.

Biró Norbert a megállapodás aláírását megelőzően hangsúlyozta: nem ma kezdődött a közös munka az Agrárkamarával, de ma öntjük hivatalos formába mindazt a célt, amit szeretnénk közösen elérni. Közös célunk a vidék megtartó erejének növelése, a somogyi mezőgazdaság, a somogyi gazdák helyzetének javítása, a somogyi falvakban élők életminőségének lehetőség szerinti emelése. A közös gondolkodást tavaly ősszel kezdtük, elsőként a somogyi borászok helyzetének elemzésével, a somogyi szőlő és bor népszerűsítését célzó borstratégia kialakításával. Ezt a célt szolgálta az első Somogyi Borfesztivál is, melynek lesz folytatása. Számos rendezvényen vettünk részt közösen, számos területen gondolkodunk közösen. Az eddigi zökkenőmentes volt, ezt szeretnénk a jövőben is folytatni, immár hivatalos keretek között. A most aláírandó megállapodás szerint együttműködünk a törvényben meghatározott területfejlesztési, vidékfejlesztési, valamint koordinációs feladatok ellátása során, a gazdaság - és foglalkoztatás-fejlesztési tevékenység összehangolására irányuló tevékenységben, a „Somogy Megyei Foglalkoztatási Paktum” projektben és a „Somogy Megyei Éghajlat változási Platform létrehozása” elnevezésű projekt megvalósításában.

Kevés olyan megye van az országban, ahol a megyei önkormányzat, a kormányhivatal és a kamara ilyen harmóniában együtt tud dolgozni. Ez a nyugalom és koordinált munka pedig semmivel sem helyettesíthető – emelte ki Gombos Sándor, aki hozzátette: Somogyban az agrártermelés és feldolgozás vihet előre. A kamarának fontos, hogy együtt tudnak működni többek között a termelői piacok kialakításában, ahogy a borstratégia is kiemelt helyen szerepel a megvalósítandó tervek között. Jelenleg készül az a várhatóan novemberre elkészülő megvalósíthatósági tanulmány, mely egy dél-balatoni szőlőfeldolgozó létrehozására irányul. 1200 hektár szőlőt érinthet a beruházás, mellyel megduplázhatják a feldolgozást. Emellett 1200 ember fizikai munkája lenne biztosított és 200 új munkahely jöhetne létre.

Az eseményen elhangzott többek között, hogy évente megszervezik a Somogyi Borfesztivált, rendszeresen információt cserélnek egymással a tapasztalatokról, illetve az is, hogy az agrárgazdasági kamara somogyi szervezetének elnökségének teljes felhatalmazást adott az együttműködés aláírására.

Vissza az előző oldalra