Hírek / Innovációs pályázatban vállalt szerepet Somogy 2017. Március 02. 13:37

A közbeszerzések hatékonyságának növelése, az igényekhez igazodó konkrét megoldások kifejlesztése a célja annak a nemzetközi projektnek, melynek nyitórendezvényét csütörtök délelőtt tartották a kaposvári Vármegyeházán. A Somogy Megyei Önkormányzat az egészségügy innovatív közbeszerzéseiben vállalt szerepet.

A Somogy Megyei Önkormányzat korábban már vett részt nemzetközi projektekben, és a még fenntartóként indította el a Kaposi Mór Oktató Kórház pólusberuházását, de a jelenlegi pályázat sok újdonságot tartogat számunkra – hangsúlyozta a PPI2Innovate projekt nyitórendezvényén elmondott köszöntőjében Biró Norbert. A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: a somogyi emberek is legalább olyan ellátást érdemelnek, mint bárki más az országban, ezért is vállalta a Somogy Megyei Önkormányzat, hogy az egészségügy terén lép be a pályázatba. A feladatok maradéktalan végrehajtásához azonban elengedhetetlen, hogy az egészségügyi innovációs közbeszerzés témában érdekelt, abban kompetens intézményeket (pl: Kaposi Mór Oktató Kórház, Kaposvári Egyetem, Állami Egészségügyi Ellátó Központ, települési önkormányzatok), mint szakmai szervezeteket, potenciális ajánlatkérőket is bevonjuk a megvalósításba. Tudom, hogy a somogyi gazdaságnak is nagy segítség az innováció, a kutatás-fejlesztésben pedig országosan is előrébb kell lépnünk. Meggyőződésem, hogy rendelkezésre áll megyénkben az a szürkeállomány, mely ehhez hozzájárulhat. Ezért is valami újra, kreatív ötleteken alapuló megvalósításra ösztönöz bennünket ez a projekt. Bár a Somogy Megyei Önkormányzat számos közbeszerzési eljárásban vett részt korábban is, de az úgynevezett innovatív közbeszerzések terén még van miben előrelépnünk. A kutatás-fejlesztések eredményeinek felhasználása a közigazgatásban is számos előnnyel járhatna a megye összes közszolgáltatást nyújtó intézményében is akár, de a tapasztalatok, a technikai tudás, a kevés számú szakértő hiányában eddig nem feltétlenül tudtuk kihasználni a lehetőségeket. Reményeim szerint ez a projekt segít ebben és minél többen csatlakoznak hozzánk a megvalósítás során.

Bonda Ágnes, a projektben vezető partnerként résztvevő Közép Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (KDRIÜ) projektmenedzsere elmondta: az Interreg Central Europe transznacionális programban nyertes PPI2Innovate (Public Procurement of Innovation) című projektben 6 partner ország különböző szervezeteiből álló partnerség átfogó célja az innovatív megoldások terjesztése, az innovációhoz kapcsolódó közbeszerzések lehetőségeinek kiszélesítése Közép-Európában, azon belül Somogy Megyében. Ezt a célt a piaci bevezetés előtt, vagy annak elején álló innovációk (termékek vagy szolgáltatások) közbeszerzési rendszerbe illesztésének támogatásával kívánjuk elérni. A projekt partnerek magyarországi, olaszországi, csehországi, szlovén, lengyelországi, illetve horvátországi innovációs és fejlesztési ügynökségek, innovációs közvetítő szervezetek, valamint különböző területi szintű önkormányzatok és minisztériumok. A projekt megvalósítása növelheti az elmaradott régiók innovációs teljesítményét. Helyi és regionális akciókkal ösztönzik az innovációs módszerek kidolgozását és segítik az innovatív termékek piacra jutását. A célok között fogalmazták meg tematikus útmutatók, kézikönyvek készítését, kompetencia központok létrehozását, illetve pilot projektek végrehajtását az információ és kommunikációs technológia, az energia és egészségügy terén.

Ez utóbbiban vállalt szerepet a Somogy Megyei Önkormányzat, mellyel kapcsolatban Tóth Zoltán a megyei önkormányzat pályázati koordinátora kiemelte: vállalásunk egy innovatív közbeszerzési mintaprojektet megvalósítása az egészségügyi innovációs területen tapasztalatokkal, projekt ötletekkel és fejlesztési igényekkel rendelkező együttműködő partnerrel. A pilot projekt az innovációs igény felmerülésétől az innovációs közbeszerzési eljárás lefolytatásán keresztül a nyertessel történő szerződéskötésig tart. A projekt keretében elkészült, illetve folyamatban van a PPI2Innovate tool/eszköz az egészségügyi témában 6 nemzeti verzióban. Ezeket véleményezni, véleményeztetni kell, nemzetenként legalább 20 innovációs közbeszerzésben jártas szervezettel. Kompetencia központ hálózat is alakul, amelyek a pilot projektek megvalósítását hivatottak segíteni. A projekt partnerek között többen vannak olyanok, akik releváns tapasztalatokkal rendelkeznek a területen, nekik feladatuk, hogy segítséget nyújtsanak, tanácsot adjanak, jó gyakorlatokat mutassanak. A teljes projekt költségvetése 1.661.148,75 Euro, ebből Somogy megyére 116.898,10 Euro jut, melynek 15 %-a hazai társfinanszírozásból áll rendelkezésre. 5% önerőt kell biztosítania a megyének (5844.905 Eur). A napokban megkötjük a hazai társfinanszírozási és megelőlegezési szerződést az első szintű ellenőrző hatósággal, a Széchenyi Programirodával, melynek keretében a 85 % Eu-s támogatás 30 %-át megkapjuk előlegben (29.809 Eur).

Vissza az előző oldalra