Hírek / Ismét Chardonnay lett Somogy Bora 2018. Június 08. 15:36

A Trunkó Pincészet 2017-es évjáratú Chardonnay borát választották 2018 Somogy Borává június 8-án a kaposvári Vármegyeháza Bormúzeumában - ismertette a megmérettetés eredményét Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke a versenyt követő sajtótájékoztatón.

A hagyományokat folytatva idén is, immár 20. alkalommal felhívással fordult a megyei önkormányzat „Somogyország” hegyközségeihez, valamennyi borászához, hogy egy nemes versengés keretében eldönthesse, megyénk mely hegyközségében termett, kinek a borászatában érlelődött az a nemes bor, amely Somogy hivatalos képviselője lesz 2018-19. évben a rangos hazai és nemzetközi eseményeken.

Hogy a somogyi borászatoknak is fontos az efféle megmérettetés, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az előző évhez képest több pincészet nevezett és a kóstolásra kínált borok mellett újdonságként a pezsgő is megjelent.

Idén a Somogy Bora címért 18 pincészet nevezett Balatonboglárról és a Dél-Balatoni Borvidékről 44 - 28 fehér, 10 vörös, 4 rozé, 2 pezsgő – mintával.

A győztes borokat háromtagú szakmai zsűri – Derda Tamás, a szekszárdi Fritz Pincészet és Borház főborásza, dr. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke és Gádor Dénes, a Dél-Balatoni Borút Egyesület elnöke – valamint a megye vezetőiből, képviselőiből, közéleti személyiségeiből álló társadalmi zsűri választotta ki vakkóstolással, a nemzetközi 20 pontos szabvány szerint.

A pontozás összesítése alapján 2018. év Somogy Bora a Trunkó Pincészet 2017-es évjáratú Chardonnay bora lett. A megyebor mellett különdíjasai is voltak az eseménynek. A Dél-Balatoni Borút Egyesület bora a Pócz Pincészet terméke, 2017-es Sauvignon Blanc, míg a Somogyi Hírlap bora a Podmaniczky Pincészet 2017-es kőröshegyi fehér burgundija lett. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíjasa a Várszegi Pincészet 2017-es Rizling cuvee-je 2018-ban.

Vissza az előző oldalra