Hírek / Köszönetet mondtak a somogyi rendőröknek 2015. Október 02. 14:18

Megköszönte a rendőrség déli határunkon végzett munkáját Jakó Gergely a Somogy Megyei Közgyűlés pénteki ülésén, ahol többek között beszámolt a megyei főkapitány az elmúlt év közbiztonsági helyzetéről, új közgyűlési tag tett esküt és pályázatot írnak ki a Kaposvári Vigasságok terének üzemeltetésére.

A megye elmúlt évi közbiztonsági helyzetéről számolt be Piros Attila dandártábornok a közgyűlés pénteki ülésén. A főkapitányi értékelés előtt a közgyűlés elnöke az elmúlt hetek történéseiről szólt néhány szót.

„Mielőtt meghallgatnánk a beszámolót, úgy gondolom, nem mehetünk el szó nélkül az elmúlt hetek migrációs hullámával kapcsolatos kérdések mellett. Amikor megérkeztek az első hírek, hogy Somogyország is érintett lesz az újkori népvándorlásban, és hogy megyénken keresztül vonulnak majd át a tömegek, szerintem sokakon úrrá lett a félelem. Éppen ma két hete, az eddig csak hírekből ismert tömegek megérkeztek Somogyba is, az első csoport Zákányba, aztán két nappal később Barcsra. Új feladat elé állítva ezzel a megyénk rendőreit, önkormányzatait, és a két település polgárait is.

Kicsit talán aggódva is figyeltük az eseményeket, aztán hamar kiderült, emberségesen, nagy hozzáértéssel végezték rendőreink munkájukat. Ezt magam is megtapasztalhattam, amikor munkatársaimmal ellátogattunk Zákányba, ahol ezrével érkeznek a bevándorlók Somogy megyébe. Ahogy azt is, hogy a horvát fél tájékoztatása sok esetben nem pontos. Nem annyian és nem akkor jönnek, ahogy azt előre jelzik. Ennek ellenére a megyében nem volt incidens, nem volt torlódás, nem láttunk tömegverekedésről készült képeket a somogyi településekről, nem láttunk ellátatlan sérülteket.

Az pedig külön öröm, hogy itt, Somogyban rendben zajlottak az események, nem voltak a külföldi hírekben látott utcai összecsapások. Nem volt gyújtogatás, mint külföldön, mindenki biztonságban tudhatta értékeit és családját. A bevándorlók és az itt élő emberek is.
Most, október 2-án elmondhatjuk: jól vizsgáztak a somogyi rendőrök, a katonaság, a mentőszolgálat munkatársai, a segélyszervezetek és az önkormányzatok. Úgy gondolom, az egész közgyűlés nevében köszönetet mondhatok áldozatos munkájukért, azért a nem mindennapi erőfeszítésért, amit a somogyi és magyar emberekért, déli határunk és a haza védelmében tettek eddig, és tesznek a jövőben is.

Nekik köszönhető, hogy rend van Somogy megye határain. Nincs pánikhangulat, a megye déli részén élők is nyugodtan hajtják este a párnára a felüket, mert vigyáznak rájuk. Sok ember azért tölti ezeket a napokat is a családjától távol, hogy szervezett rendben haladjanak az események a határainkon. Hogy a tömegeket szállító buszokon, vonatokon ne legyen pánik, akik pedig itt éltek, azok nyugodtan élhessenek a következő napokban is. Gyermekeink úgy járnak az iskolába, mint egy évvel ezelőtt. A szülők tudják, hogy Magyarország ura ennek a helyzetnek. Családok ezrei mondanak köszönetet nap mint nap a rendőröknek azért, amit eddig természetesnek hittünk. Azért mert ugyanúgy élhetünk, mint a bevándorlási hullám kezdete előtt.

Minden hatóságnak, résztvevő szervezetnek ezúton is köszönöm a szervezett és nyugalmat biztosító munkát. Kiemelten köszönöm a somogyi rendőrök erőfeszítéseit. Katonák és segélyszervezetek nem ülnek most itt a közgyűlésen, ám a köszönet nekik is ugyanúgy jár, ahogy Zákány és Barcs önkormányzatának és az ott élő embereknek is” – mondta Jakó Gergely, majd a megyei főkapitány számolt be a somogyi rendőrök előző évi, illetve az idei év első felében végzett munkájáról.

Eszerint Somogy megyében javult a közbiztonság, csökkent a bűncselekmények száma, és javult a felderítési mutató is. Kevesebb közlekedési balesetek történt, ám az idei idegenforgalmi szezonban nem ez volt a jellemző, ez az időszak volt az egyetlen negatívum a halálos balesetek tekintetében. Piros Attila kiemelte: az országban talán egyetlen megyeként nálunk mérnek csak rendőrautóból a traffipaxok, nincs rejtőzködés, bujkálás, bár a baleseteket csak a járművek vezetői tudják megelőzni. A főkapitány értékelése szerint sokkal biztonságosabbá tudták tenni a somogyiak mindennapjait az elmúlt években. A migrációval kapcsolatban kiemelte: szeptember 18. óta kaposvárnyi bevándorló lépte át a somogyi határt Zákánynál és Barcsnál, ám a rendőrök mindvégig megoldották, hogy a településekre ne juthassanak be. Abban az esetben pedig, ha lezárják a horvát határt, a somogyi rendőrök továbbra is garantálják a biztonságot.

A beszámolót követően tett esküt Csendesné Murányi Ibolya, akit a tavasszal közgyűlési tagságáról lemondott Sárdi Árpád helyére delegált a Magyar Szocialista Párt. Sárdi Árpád ezzel nem hagyja el végérvényesen a megyei közgyűlést, ugyanis külső bizottsági tagként részt vesz a Területfejlesztési Bizottság munkájában.

A napirendek sorában többek között módosították a közgyűlés 2015. évi költségvetési rendeletét, Szervezeti és Működési Szabályzatát, jóváhagyták a Kaposvár Megyei Jogú Várossal kötendő megállapodást, mely a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum által használt megyeházi terület használatát és üzemeltetését foglalja magában. Elfogadták az Integrált Területi Programot, illetve a Somogy Megyei Értéktár Bizottság beszámolóját, valamint döntöttek arról is, hogy pályázatot írnak ki a Kaposvári Vigasságok terének üzemeltetésére.

 

Vissza az előző oldalra