Hírek / Megkezdődhet a Vármegyeháza energetikai korszerűsítése 2021. Március 10. 11:23

Szerda délelőtt aláírták a kivitelezői szerződést, így hamarosan elindulhat a Somogy Megyei Önkormányzat TOP forrásból támogatott saját projektje, a Vármegyeháza épületegyüttes épületeinek energetikai korszerűsítése.

 

Az aláírást követően Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: ez csak az első lépés a Somogy Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő Megyeháza, valamint a volt Levéltár épületeinek energetikai felújítása terén. A jelenlegi bruttó 376,5 millió forintos, a Megyeháza épületére vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményesen zárult az elmúlt hetekben, somogyi vállalkozás végezheti el a korszerűsítési munkálatokat.

A felújítás eredményeként a Megyeháza épülete a jelenleginél jóval alacsonyabb CO2 kibocsátás mellett üzemeltethető, továbbá a fenntartási költségek jelentősen csökkeni fognak. 50 KW-os méretű rendszerre növeljük a napelemes rendszert az épületen. A komplett fűtési rendszer teljesen megújul az energetikus által meghatározott beavatkozások végrehajtását követően. A jelenleg nagyon gazdaságtalanul üzemelő, elavult kazán cseréje is megvalósul új, korszerű léghőszivattyús fűtési rendszer kiépítésével. Energiahatékonysági fejlesztések közül a műemléki állapot miatt elsősorban a padlásfödém lesz szigetelve, a belső udvari oldalon a leomlott sérült vakolat lesz perlitvakolattal korszerűsítve, ugyanakkor táblás hőszigetelő rendszer elhelyezése nem lehetséges az épületen a műemléki védelem megóvása miatt. Ezen kívül még a nyílászárók korszerűsítése, valamint egyes nyílászárók cseréje is megtörténik, figyelembe véve a műemléki értékek megőrzését.

Szél Gábor, a kivitelező magyaratádi székhelyű GÁÉV-2008 Kft. ügyvezetője elmondta, 15 napon belül átveszik a munkaterületet, azt követően indulhatnak a munkák, melyeket 14 hónapon belül kell megvalósítaniuk.

Vissza az előző oldalra