Hírek / Összetartozásról szólt a Megyenap 2016. Január 06. 13:12

Az összetartozás, az otthon és a megye jövőképe is kiemelt helyen szerepelt a somogyi Megyenapon. A címer- és pecséthasználati jog adományozására emlékezett a Somogy Megyei Közgyűlés.

Zászlófelvonással, majd ünnepi közgyűléssel vette kezdetét Somogyország legnagyobb ünnepe. A nap díszvendége, Gulyás Gergely köszöntőjében felidézte a címeradományozás körülményeit, majd Somogy megye jelentőségét, az itt élők bátorságát méltatta. Napjainkkal kapcsolatban az ország elmúlt években elért eredményei mellett kiemelte a nemzetközi téren elért sikereinket, a nemzeti érdekek megvédését. Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke sok sikert kívánt Somogynak a következő évekre.

Jakó Gergely ünnepi beszédében kitért a több mint ezeréves Somogy történelmére, majd a címer- és pecséthasználati jog adományozásával kapcsolatban kiemelte: „A somogyi emberek összefogtak egy célért, összefogtak a hazáért, az otthonukért. Harcba szálltak az idegen hódítóval, példát mutattak az országnak. Sikeresek voltak, hiszen közösen, az összetartozás érzésével küzdöttek meg a győzelemért. Széthúzás helyett az ősi föld, az ősi ház, a magyar trón és korona védelme vezérelte őket.”

A címer jelentésének taglalását követően megjegyezte: „Csupa olyan jelkép és adottság, mely évszázadok óta jellemzi Somogyot, s melynek védelme mindig fontos volt az itt élőknek. Hosszasan lehetne sorolni a somogyi emberek haza iránti elkötelezettségét, s ha csak Noszlopyra vagy éppen a Rosseb bakákra gondolunk, akkor is világosan kitűnik, soha nem hajtottak fejet az elnyomók előtt, nem hátráltak meg a harcokban, ha a haza érdeke úgy kívánta.”
A megyei közgyűlés elnöke megemlékezett a 25 éves önkormányzatiságról is: „Az elmúlt negyedszázad hetedik önkormányzati ciklusa kezdődött meg 2015 októberében. A megyei közgyűlésnek ezidő alatt 112 képviselője volt, s közülük került ki négy elnök.”

A közeljövővel kapcsolatban hangsúlyozta: „Olyan versenyen kell elindulnunk, melynek tétje nem kisebb, mint Somogyország, az itt élők és utódaink jövője. Azt viszont tudnunk kell, hogy a verseny kiélezett lesz attól függetlenül, hogy 43,5 milliárd forint érkezik hozzánk területfejlesztésre a következő években. Ez az összeg azonban csak akkor lesz a somogyi településeké, ha időben és jól pályáznak. Számomra azonban nem kétséges, ahogy eddig, úgy a jövőben is mindent megtesznek a fejlődés, az itt élők érdekében, hiszen az elkészült tervek azt mutatják, hogy a felkészülés sikeres volt, jó esélyekkel indulunk a versenyen. A megye területfejlesztési forrásai azonban csak egy szeletét jelentik a soha nem látott méretű, s talán utolsó lehetőségeinknek. A mi feladatunk abban áll, hogy a somogyi vállalkozások számára megteremtsük azokat az infrastrukturális alapokat, melyekre ők már bátran építkezhetnek, melyekre elhelyezik azt a felépítményt, mely munkahelyet, boldogulást jelent a somogyi családoknak. Arra biztatom innen is vállalkozásainkat, hogy használják ki a gazdaságfejlesztési pályázatokban rejlő lehetőségeket, járuljanak hozzá ők is megyénk felvirágoztatásához.”

A köszöntő után kitüntetések átadásával folytatódott a Megyenap. A Somogy Megyei Közgyűlés azon személyek és kollektívák elismerésére, akik kiemelkedő tevékenységükkel a megye fejlődését szolgálták, illetve munkájukkal kimagasló érdemeket szereztek, elismeréseket alapított. A díjakról tavaly novemberben döntött a közgyűlés.

A Somogy Megyei Közgyűlés a megye legmagasabb elismeréseként „Pro Comitatu Somogy” Kitüntető Díjat és megyecímerrel díszített aranygyűrűt adományozott Kassai Lajos kaposmérői lovasíjászmesternek.

Somogy Polgáraiért Díjban részesült a Barcsi Városi Fúvószenekar és Mazsorett Egyesület, A Böhönyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Dr. Cseke László igazságügyi adó-, járulék- és könyvszakértő, könyvvizsgáló, Demeter Enikő fafaragó, Farkas Éva, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kirendeltség-vezetője, a marcali Fény Gyermekei Katolikus Ifjúsági Zenekar, Prof. Dr. Horváth Gyula, Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, Horváth Lajosné, a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium nyugdíjas pedagógusa, a Kaposvár Helyőrségi Zenekar, Lakatos András, az egykori Balatonboglári Állami Gazdaság főkertésze, a nagyatádi Merengő Lovasudvar és a Nyerges Hagyományőrző Egyesület Kollektívája, Dr. Nagy Zsuzsanna háziorvos, Orbán Dénesné, a Siófoki Kórház-Rendelőintézet Sebészeti Osztályának dolgozója, a tabi Takáts Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Fúvószenekara, Tóth Józsefné, a somogytúri Kunffy Lajos Emlékmúzeum gondnoka, Török Csilla, a Balatonszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője és Dr. Vass Júlia, a Kaposvári Egyetem megbízott általános kancellárhelyettese.

Az ünnepi közgyűlést a Kaposvár Helyőrségi Zenekar, a Kaposvári Egyetem színészhallgatói és a Somogy Táncegyüttes műsora színesítette.

Vissza az előző oldalra