Hírek / Pályázat kerül a karácsonyfa alá 2015. December 11. 13:50

A foglalkoztatást elősegítő együttműködésekkel veszi kezdetét a 2014-2020-as időszak területfejlesztési pályázatainak sora. A somogyi településekhez is eljutnak karácsonyig a felhívások – hangzott el pénteken a Magyar Államkincstár Somogy Megyei Igazgatóságának területfejlesztési információs napján a kaposvári Vármegyeházán.

- Lezajlott a területfejlesztési pályázatok társadalmasítása. A foglalkoztatást elősegítő paktumok kiírásával, majd jövő héten a megyei jogú városoknak szánt területfejlesztési pályázatokkal kezdődik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) felhívások sora. A megyei TOP lehetőségek karácsonyig kerülnek a nyilvánosság elé – közölte Farkas Zsuzsanna. A Nemzetgazdasági Minisztérium RFP Stratégiai Tervezési és Értékelési Főosztály szakmai tanácsadója ismertette a TOP által biztosított lehetőségeket, témakörökre lebontva a pályázati kiírások tartalmi elemeit.

Móring József Attila, megyei fejlesztési biztos az előadásokat megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: akkor lehet eredményes a területfejlesztési források lehívása, ha időben minden információ eljut az érintettekhez. Ehhez azonban folyamatos együttműködés szükséges. Ugyanis ami most nem készül el vissza nem térítendő uniós forrásból, azt 2020 után saját erőből, vagy visszatérítendő forrásból kell megvalósítania a településeknek.
Móring József Attila előadása során elmondta: 2017. június 30-ig valamennyi pályázatot kiírják, a Balatonra és a környezetében található több mint 160 településre vonatkozóan pedig már a szerződéssel le kell kötni a forrásokat. Somogyban idén 71,78 milliárd forintnyi kifizetés történt.

A munkahelyteremtésre és az élhető környezet kialakítására helyezi a hangsúlyt Somogy megye Integrált Területi Programja – mondta Jakó Gergely. A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke előadásában hangsúlyozta: a megyébe kerülő 43,5 milliárd forintot - melyért már nem kell versenyezni, biztosan megérkezik - itt helyben kell elkölteni úgy, hogy növelje a települések versenyképességét, tegye azokat komfortosabbá és biztonságosabbá. Jakó Gergely reményét fejezte ki, hogy befektetőbaráttá válnak a területfejlesztési források által a települések, és itt, Somogyban fog megszületni és élni az aktív korú lakosság gyermeke.

Tapsonyi Tünde, a Magyar Államkincstár Somogy Megyei Igazgatóságának igazgatója a területfejlesztéssel kapcsolatos saját feladataikról tájékoztatta az információs napon megjelent polgármestereket és jegyzőket. Elmondta, közreműködő szervezetként elsődlegesen a pályázatok lebonyolításában vesznek részt. Országosan egységes feladatellátás mellett hatékony és gazdaságos működéssel tartják a kapcsolatot a kedvezményezettekkel.

Vissza az előző oldalra