Hírek / Pályázati nagyüzem Somogyban 2017. Február 20. 16:16

Közel kettőszázharminc pályázatról döntött idén a Somogy megyei TOP Projekt Bizottság – közölte hétfő délután a kaposvári Vármegyeházán tartott sajtótájékoztatóján Biró Norbert. A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: a beérkezett pályázatok nagy részét támogató javaslattal továbbították.

A Somogy megyei TOP Projekt Bizottság múlt hét szerdán, február15-én ülésezett és 11 Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) felhívásra benyújtott 209 db pályázattal kapcsolatosan tett javaslatot a Döntés-előkészítő Bizottságnak. A bizottság az összeférhetetlenség figyelembevételével egyhangú szavazással alakította ki álláspontját, mely 184 esetben a kérelmek támogatására, 25 esetben az elutasításra irányult.

Az elutasító javaslat oka általában az volt, hogy a kérelem tervezett műszaki tartalma nem megfelelő mértékben járul hozzá a megyei szintű indikátorvállalás teljesítéséhez. Az elutasításra javasolt kérelmek egy részénél a műszaki tartalom átgondolására tett javaslatot a bizottság.

A bizottság támogató javaslata alapján a megye településein iparterületek fejlesztésére, termelői piacok létrehozására, turisztikai termékkínálat fejlesztésére, óvoda-bölcsőde fejlesztésre, zöld város fejlesztésre, vízrendezésre, önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítására, egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztésére, illetve szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítésére kerülhet sor.

A kérelmeket néhány kivétellel - amelyek civil szervezetek voltak - települési önkormányzatok nyújtották be. A támogatási javaslat eredményeképpen a városokban 53, községekben 137 fejlesztés valósulhat meg, a javasolt támogatás meghaladja a 25 milliárd Ft-ot.

Korábban már döntés született több pályázatról, így például a foglalkoztatást elősegítőkről. Folyamatban van a megyei paktum 1,878 milliárdos kerettel, 6 helyi paktumból (szintén 1,878 milliárdból) valamennyi nyert, 3 (Barcs, Csurgó és a Zselic térsége) rendelkezik támogatási szerződéssel.

Városrehabilitációs pályázatot nyert például Barcs és Marcali, illetve útfelújítások kezdődhetnek Berzence-Iharos, Siójut-Ságvár és Ságvár-Ádánd között. Emellett Kaposfőn javíthatják a közlekedésbiztonságot.

Ezeknek a pályázatoknak nagy részében tevékenyen részt vesz a megyei önkormányzat is. Bármennyire fanyalognak politikai ellenfeleink, hogy nincs feladatunk, 155-ben nagyrészt projektmenedzselési feladatokat látunk el. Ehhez a szükséges apparátus megfelelő szakemberekkel rendelkezésre áll. Nagyon sok munka és komoly felelősség áll előttük, hiszen rajtuk is múlik, sikeres lesz-e egy-egy adott projekt. A megyei önkormányzat már az előkészítés során is felelősséggel látta el feladatát, s most a gyakorlati megvalósítás küszöbén is ezt a hozzáállást várom el kollégáimtól, hiszen nem engedhetjük, hogy akár csak egyetlen elfogadott elképzelés ne valósuljon meg. Célunk a TOP források 100 százalékos lehívása, a 43,5 milliárdos megyei keret hasznos, a somogyi emberek érdekeit szolgáló felhasználása – hangsúlyozta a közgyűlés elnöke.

Vissza az előző oldalra