Hírek / Rajnai rizling idén Somogy Bora 2015. Július 08. 14:28

Nemzetközi pontozási szabvány szerint választották meg Somogy Borát július 8-án a siófoki Piroska csárdában. A szakmai és társadalmi zsűri idén Kislaki Légli Géza 2013-as évjáratú fehérborát ítélte legjobbnak a 21 nevezett bor közül.

A Somogy Megyei Önkormányzat értékmegőrző szerepe részeként kezeli a gasztronómiai hagyományok ápolását, ezen belül is a somogyi borászat és borkultúra fejlesztését, valamint célja továbbá a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Fontos feladatunknak tekintjük ráirányítani a figyelmet a minőségi borokat termelő közösségekre, a borászok szaktudására, a borturizmus minőségi fejlesztésére. Szeretnénk elérni, hogy minél több fogyasztója, kedvelője legyen a kiváló íz-, zamat-és illatharmóniával rendelkező somogyi boroknak, nem csak megyénkben, hanem országszerte, és a külföldiek körében is.

A hagyományokat folytatva idén is felhívással fordultunk „Somogyország” hegyközségeihez, valamennyi borászához, hogy egy nemes versengés keretében eldönthessük, megyénk mely hegyközségében termett, kinek a borászatában érlelődött az a nemes bor, amely Somogy hivatalos képviselője lesz 2015-16. évben a rangos hazai és nemzetközi eseményeken.

Idén a Somogy Bora címért 9 - többségében a Dél-Balatoni Borvidékről – pincészet nevezett 21 - 13 fehér és 8 vörös – borával.

A győztes borokat háromtagú szakmai zsűri – Molnár Olivér, az Országos Borászati Intézet nyugalmazott igazgató-helyettese, Gádor Dénes, a Dél-Balatoni Borút Egyesület elnöke, Kolláth András, a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati szakértője – valamint a megye vezetőiből, képviselőiből, közéleti személyiségeiből álló társadalmi zsűri választotta ki vakkóstolással, a nemzetközi 20 pontos szabvány szerint.

A pontozás összesítése alapján 2015. év Somogy Bora Kislaki Légli Géza 2013-as évjáratú János-hegyi Rajnai rizlingje.

A megyebor mellett különdíjasai is voltak az eseménynek. A Dél-Balatoni Borút Egyesület bora az Ikon pincészet 2011-es Cabernet Franc Evangelista bora, míg a Somogyi Hírlap bora Légli Ottó 2013-as Chardonnay-ja lett. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíjasa pedig a kéthelyi AX&AX pincészet 2013-as Sauvignon Blanc-ja 2015-ben.

Az eredmény ünnepélyes kihirdetésére és a díj átadására a Balatonlellei Borhét rendezvény zárónapján, 2015. augusztus 9-én a Nagyszínpadon kerül sor.

 

Vissza az előző oldalra