Hírek / Rajnai rizling nyert a Somogy Bora borversenyen 2021. Június 24. 19:25

A Podmaniczky Pincészet 2020-as évjáratú Tere-fere elnevezésű rajnai rizling borát választották 2021 Somogy Borává június 24-én a szőlősgyöröki Szent Anna Borházban.

A tavalyi évben a járvány miatt elmaradt a hagyományos borverseny, így idén 22. alkalommal fordult felhívással a megyei önkormányzat „Somogyország” hegyközségeihez, valamennyi borászához, hogy egy nemes versengés keretében eldönthesse, megyénk mely hegyközségében termett, kinek a borászatában érlelődött az a nemes bor, amely Somogy hivatalos képviselője lesz 2021-22. évben a rangos hazai és nemzetközi eseményeken. Hogy a somogyi borászatoknak is fontos az efféle megmérettetés, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy idén a Somogy Bora címért 16 pincészet nevezett Balatonboglárról és a Dél-Balatoni Borvidékről rekordszámú, 56 – 3 gyöngyöző, 28 fehér, 19 vörös, 3 rozé, 3 pezsgő – mintával.

A győztes borokat háromtagú szakmai zsűri – Csiszkó Gábor, a badacsonyörsi Varga Pincészet főborásza, dr. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezetének volt elnöke és Gádor Dénes, a Dél-Balatoni Borút Egyesület volt elnöke – valamint a megye vezetőiből, képviselőiből, közéleti személyiségeiből álló társadalmi zsűri választotta ki vakkóstolással, a nemzetközi 20 pontos szabvány szerint.

A pontozás összesítése alapján 2021. év Somogy Bora a Podmaniczky Pincészet 2020-as évjáratú Tere-fere elnevezésű rajnai rizlingje lett. A megyebor mellett különdíjasai is voltak az eseménynek. A Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara bora a Pócz Pincészet terméke, egy 2015-ös évjáratú Cabernet franc, a Dél-Balatoni Borút Egyesület a Szent Anna Borház 2019-es Tramini borát választotta, a Somogyi Hírlap bora a Rádpuszta Szőlőbirtok 2020-as Chardonnay-ja, míg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíjasa a Várszegi Pincészet 2019-es Merlot-ja. A házigazda önkormányzat és a művész különdíját Simon M. Veronika Gyertya és egy pohár bor című festményét a Hujber pincészet 2020-as Irsai Olivér pezsgője nyerte el.

A verseny eredményhirdetése előtt a jelenlévők megkoszorúzták a Szent Anna Borház alapítója, Komáromi Ferenc emlékkövét, majd a lengyeltóti Ördöngös Táncegyüttes adott műsort.

Vissza az előző oldalra