Hírek / Sikeres az eddigi paktum együttműködés 2017. November 28. 13:23

A Somogy megyei Foglalkoztatási Paktum eddigi eredményeiről és a jövőbeni tervekről is szó esett a kaposvári Vármegyeházán november 28-án rendezett 2. Foglalkoztatási Fórumon. A Paktum projektben résztvevő két konzorciumi partner, a megyei önkormányzat és a kormányhivatal egyaránt sikeresnek ítélte az eddig elvégzett munkát és az együttműködést.

Országos szinten 20 milliárd forintot vonnak ki és csoportosítanak át más területre – jellemzően bölcsőde és óvoda építésekre, fejlesztésekre - a foglalkoztatási paktumokból azokról a területekről, ahol nem tudják biztosítani a projekt végrehajtását. Somogyban ilyen probléma nincs, jól áll a megye a paktum megvalósításában, sikeresen meg tudtuk szólítani a településeket, a megyében élő hátrányos helyzetű embereket - mondta el Biró Norbert a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón. A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte a sikeres konzorciumi együttműködést, melynek eredményeképpen a Kormányhivatallal közösen zajló projektbe 272 somogyi embert sikerült bevonni.

Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott hangsúlyozta: közel ötmilliárdos kerettel gazdálkodhatnak a somogyi paktumok. A megyei paktum 1,87 milliárdos összege mellett Kaposvár Megyei Jogú Város 1,2 milliárddal, és további 6 térség rendelkezik helyi paktum pályázattal (Barcs, Csurgó, Marcali, Nagybajom, Siófok és a Zselici térség). Ezek a helyi paktumok összesen szintén 1,87 milliárdból gazdálkodhatnak, javíthatják környezetük foglalkoztatottságát. A Somogy Megyei Kormányhivatal feladatainak ismertetetése során elmondta: többek között foglalkoztatást elősegítő képzésekben, a képzések költségeinek illetve a kapcsolódó utazás, szállás, étkezés támogatásában vesznek részt. Emellett biztosítják a képzés idejére szóló keresetpótló juttatást és járulékait, valamint ez idő alatt a felmerült igények alapján a gyerekfelügyelet költségét. Az elhelyezkedésben bértámogatást, munkatapasztalat-szerzést segítő bérköltség-támogatást, munkába járáshoz, munkatapasztalat-szerzéshez kapcsolódó utazási és mobilitás támogatást nyújtanak. A munkaerő-piaci szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos kiadások terén a kapcsolódó utazási költséget, keresetpótló juttatást és a gyermekfelügyelet költségét térítik meg. Támogatják az önfoglalkoztatóvá válást, míg egyéb munkaerő-piaci szolgáltatásban is részt vesz.

A fórumon képviseltette magát a Nemzetgazdasági Minisztérium is, dr. Borbély Pecze Tibor Bors Magyarország foglalkoztatási helyzetéről tájékoztatta a jelenlévőket, míg a megyei munkanélküliség és közfoglalkoztatás jelenlegi állásáról Simonné Hornyák Valéria, a Somogy Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője tartott előadást.

A Foglalkoztatási Paktum eddig megvalósult tevékenységeit és a jövőbeni terveket a megyei Paktum Iroda részéről Szűcsné Kardos Katalin ismertette: a megyei paktum projekt 2017. június 21-én lépett át a megvalósítás szakaszába. A támogatásokat 2017. augusztus 1-vel meg tudtuk kezdeni, a mindkét partner által előkészített munkának köszönhetően 10 fő foglalkoztatási támogatása indult meg augusztus 1-el. November 24-i adatok alapján jelenleg 271 fő bevonása történt meg a projektbe, ebből 1 fő vállalkozóvá válási támogatást kapott, a fennmaradó 270 fő pedig bérköltség illetve bértámogatást. A munkáltatók megkeresése folyamatos, célzottan azon a területen ajánljuk a projektet, ahol helyi paktum nem tevékenykedik. Jelen rendezvényig 26 vállalkozás vette fel velünk a kapcsolatot, 61 munkaerő-igényt továbbítottunk, melyből 11 fő került a megyei paktum projektbe, 2 fő KMJV paktumába, 15 igényt elutasítottak, 19 kérelem folyamatban van, 3 fő GINOP-ból kapott támogatást, 2 fő pedig visszakerült közfoglalkoztatásba.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló ötéves programba 1217 somogyi embert vonnak be, és 2021-ig ötszázan jutnak álláshoz.

A fórum kerekasztal beszélgetéssel zárult.

Vissza az előző oldalra