Hírek / Somogy vármegye közgyűlése is a béke pártján áll 2023. Május 19. 12:08

A Somogy Vármegyei Közgyűlés képviselői pénteken meghallgatták a vármegyei katasztrófavédelem és rendőrség előző évi tevékenységéről szóló beszámolókat, majd csatlakoztak az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló országgyűlési határozathoz a grémium kaposvári ülésén.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2022. évi munkájáról, a közbiztonság helyzetéről, a megye bűnügyi helyzetképéről szóló beszámolóban Molnár Gábor dandártábornok elmondta, hogy a covid utáni nyitás miatt kismértékben emelkedett a bűncselekmények száma, az online csalásokra is fel kellett készülniük, de legkomolyabb kihívást változatlanul a közlekedési morál okozta. Ugyan enyhén csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma, de ez még mindig nagyon magas. Legfőbb okok között a gyorshajtást, az elsőbbségi jog és a kanyarodási szabályok megsértését említette, melyek a balesetek nagy részét okozzák. Emiatt szigorítanak, két új menetből is mérő traffipaxot helyeznek üzembe, folytatják a drónos ellenőrzéseket, illetve akár a vezetői engedélyt is bevonják kirívó szabálysértés esetén.

A Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2022. évi tevékenységéről szóló beszámoló során Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, vármegyei igazgató többek között kiemelte, hogy a tűzesetek számát még mindig megelőzi a műszaki mentések száma. Emellett polgárvédelmi feladataik is megnövekedtek a háború miatti menekülthelyzet miatt. Az önkéntes szervezetekkel jól együttműködik az igazgatóság, rendszeresek a felkészítések, gyakorlatok. Összességében jól ellátta feladatát a katasztrófavédelem 2022-ben is.

A napirendek tárgyalása során a közgyűlés többek között elfogadta a Somogy Vármegyei Önkormányzat 2022. évi költségvetésének teljesítéséről, valamint zárszámadásáról szóló rendeletet. Módosították az önkormányzat és Hivatala 2023. évi költségvetési rendeletét, beszámoltak a Somogy Vármegyei Önkormányzati Hivatal és a Somogy Vármegyei Értéktár Bizottság 2022. évi tevékenységéről. A képviselők elfogadták a Somogy Társadalmi Felemelkedéséért Nonprofit Kft. és a Somogy Vármegyei Vállalkozói Központ Alapítvány 2022. évi beszámolóját, illetve döntöttek a kitüntető díjak alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 7/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról.

A Somogy Vármegyei Közgyűlés a Demokratikus Koalíció és a Momentum képviselőjének tartózkodása mellett fogadta el az Országgyűlés békepárti határozatához történő csatlakozást. A megszavazott előterjesztésben megfogalmazottak szerint Európa és Magyarország is elszenvedi, hogy a szomszédunkban háború dúl. Mára teljesen világossá vált, hogy erre a nehéz helyzetre a legjobb megoldás, erkölcsi és gazdasági értelemben is csak a béke lehet. A vármegye, a települések csak akkor tudnak tovább fejlődni, ha béke lesz. A közgyűlési döntéssel erősíteni kívánják Magyarország békepárti álláspontját! Határozott nemet mondanak a háborúra és szorgalmazzák a mielőbbi békét, hiszen ez mindenki érdeke. Nem értenek egyet azokkal, akik még ebben a helyzetben is a háború pártján állnak. Azért is fontos, hogy kiálljanak a béke mellett, mert jelezni szeretnék, hogy a vármegyében élő embereknek biztonság kell. Ezt csak a béke garantálhatja, semmi más!

Vissza az előző oldalra