Hírek / Somogyi értékek felvonulása a Kaposvári Vigasságok terén 2015. Augusztus 28. 16:17

Több száz érdeklődő előtt nyitott kaput a Kaposvári Vigasságok tere pénteken. Az első Somogyi Értékek Napján kulturális és gasztronómiai ínyencségekkel, a megye régióinak bemutatkozásával várta vendégeit a Somogy Megyei Önkormányzat.

A Barcsi Városi Fúvószenekar és a Vénusz Mazsorett Csoport vezette menetben vonultak az ünneplők a somogyi megyeszékhely főteréről a Kaposvári Vigasságok terére a Somogyi Értékek Napján. A megyezászló bevonulása után a nemzetközi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a megjelenteket.

„Ez a kezdeményezés minden bizonnyal hagyományteremtő jelleggel bír majd” – mondta a Kaposvári Vigasságok terének átadásán Perényi Zsigmond. A helyettes államtitkár Kaposváron vont mérleget az eddig felhasznált uniós források sorsáról. Mint mondta, hazánk az egyetlen a visegrádi négyek közül, amely a 2007-13-as ciklusban a források 100%-os lehívásával számolhat. A lezárult uniós költségvetési ciklusban Magyarországra 8200 milliárd forintnyi keret állt rendelkezésre, ebből 197 milliárdot a Dél-Dunántúlra különítettek el. A turisztikai célú beruházásokra – mint amilyen a Vigasságok Tere a Vármegyeháza épületében – 36 milliárdos forrás állt rendelkezésre. Perényi Zsigmond rámutatott: 12 ezer milliárdos fejlesztési lehetőségével Magyarország a második helyen áll az unióban, a mostani ciklus egyértelmű nyertesi közé tartozik.

A Somogy Táncegyüttes nyitotta a nagyszínpadi produkciók sorát, majd Jakó Gergely átadta számukra az Örökségünk - Somogyország Kincse címet. A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a megye nem most kezdte el számba venni értékeit, ezt mutatja a Somogyi Értékek Napján átadott újabb Örökségünk - Somogyország Kincse cím is. A megyei önkormányzat a díj megalapítása óta 79 alkalommal adhatta át ezt az elismerést. Jakó Gergely kiemelte: a plázák üveggyöngyei közt helyet kell adni az igazi értékeknek is, ezt is meg kell mutatni a gyermekeinknek.”A Somogy Megyei Önkormányzat hagyományt szeretne teremteni a Somogyi Értékek Napjával és otthont kíván adni örökségünk bemutatásával a megye minden polgárának” – hangsúlyozta a közgyűlési elnök, majd Perényi Zsigmond, dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott és Gelencsér Attila országgyűlési képviselő – aki a projekt indulásakor a megyei közgyűlés elnöke volt – átvágták a nemzeti színű szalagot, s ezzel átadták a nagyközönségnek a Kaposvári Vigasságok terét.

Ezt követően a színpadon Somogy megyéhez is kötődő költők műveiből válogatott Pap Tamás kaposmérői versmondó és bemutatkoztak a Kaposvári Egyetem színészhallgatói is, majd a közönséget a Csiky Gergely Színház színművészei, Nyári Szilvia és Nyári Oszkár, és a balatonmáriai-balatonkeresztúri Bárdos Lajos Női Kar szórakoztatta. A népdalt, a népzenét különleges kifejezőeszközként szerető és bemutató Kis-Dörnyei Lajosné táskai népdaléneklő mellett a szuloki Német Nemzetiségi Gyermektánccsoport is a somogyi tradíciókat elevenítette fel. A nagyszínpadi programok sorát az Európa Bajnokságon kétszeres aranyérmes barcsi Vénusz Mazsorett Csoport látványtánc-összeállítása zárta. A Kaposvári Vigasságok terének bejárásához a Nagyboldogasszony Katolikus Gimnázium és Általános Iskola fúvósai adtak hangulatos koncertet. 

A Vigasságok Terének megnyitóján a Kislaki Bormanufaktúra, a Podmaniczky Pincészet és Légli Ottó pincészet dél-balatoni borai – köztük az előző évek Megyeborainak - kóstolójával, népművészeti bemutatókkal és a somogyi vidék látnivalóinak bemutatásával várták a közönséget. A megyében nagy hagyománnyal bíró hagyományos étkeket – így rétest, prószát – is kóstolhattak a látogatók, de ott hagyhatták ujjlenyomatukat Magyar Értékek Vándortérképén is.

Vissza az előző oldalra