Hírek / Szélessávra kapcsol Somogy 2015. Május 20. 13:43

Mintegy 130 kilométernyi 96 szálas optikai kábelt építenek ki szeptember végéig a Kaposvári Kistérségben, hogy az érintett 16 település csatlakozhasson az országos szélessávú gerinchálózatra – hangzott el szerda délelőtt a Vármegyeházán tartott kivitelezési egyeztetésen.

A kivitelező Optanet Kft. az építkezés megkezdése előtt egyeztetett a Kaposvári és a Szigetvári Kistérség polgármestereivel a beruházás részleteiről. Minden érintett településen kiépítik a nyílt hozzáférésű hálózat végpontjait, és bekötik azokra az önkormányzatokat, az iskolákat és az e-Magyarország pontokat. A műszaki átadást és a szolgáltató kiválasztását követően nyílik meg a csatlakozási lehetőség a lakosság számára is, akik a minimálisan 30 Mbit/s – de akár 100Mbit/s – letöltési és 20 Mbit/s feltöltési sebességű hálózaton férhetnek majd hozzá a világhálóhoz.

- Aprófalvas településszerkezetünk eddig nem feltétlenül segítette a korszerű digitális technika elterjedését. Városainkban talán nem lehet panasz az internetes lehetőségekre, ám falvaink jó részében hiányzik az optikai kábel, a megfelelő minőségű hálózat – mondta köszöntőjében Jakó Gergely. A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: tartós hátrányba kerül az, aki nem képes, nem tud, vagy nem akar hozzáférni a digitális eszközökhöz, az internet adta lehetőségekhez. Ez a fejlesztés egy újabb lehetőség az esélyegyenlőség megteremtése érdekében, hogy ne csak a városokban élők, hanem azoktól a legtávolabb eső és legkisebb településen lakók is hozzájuthassanak azokhoz a szolgáltatásokhoz – például az e-közigazgatáshoz -, melyek elérése nélkülözhetetlen ma már.

A Digitális Magyarország programhoz kapcsolódó fejlesztés célja, hogy az egész megyében elérhető legyen a szélessávú csatlakozási lehetőség. Ennek érdekében a kaposvári mellett a barcsi és a marcali kistérségben is megkezdődtek a kivitelezési munkálatok.

Vissza az előző oldalra