Hírek / TOP: gazdaságélénkítő fejlesztések az elsődlegesek 2015. Május 29. 12:53

A MÖOSZ Közgyűlésének elnöke, Fehérvári Tamás meghívására tartottak előadást a Nemzetgazdasági Minisztérium Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárságának vezetői a megyei önkormányzatok közgyűlési elnökeinek. Rákossy Balázs államtitkár és Oláh Gábor helyettes államtitkár a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) végrehajtásához fűződő legfontosabb információkat ismertették. Az elnököknek tájékoztatást tartott a témában Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára is.

A TOP eljárásrendjét illetően elhangzott, hogy a megyei önkormányzatok Integrált Területi Programjainak (ITP) benyújtása az Irányító Hatóság (IH) felé megtörtént. Az ITP-k központi jóváhagyását követően jelenhetnek meg az első pályázati felhívások, amelyeket országos szinten, egységesen írnak ki. A támogatási kérelmeket (pályázatok) az IH szakmai szempontok alapján vizsgálja, majd a megyei önkormányzattal együtt meghozza a döntést a pályázat támogatását illetően. A kedvezményezett az IH segítségével kezdheti meg a projektfejlesztést, majd annak megvalósítását. Az önerőre vonatkozó információk szerint a támogatási intenzitás a projekt függvényében változhat.

Mint elhangzott, a célkitűzések eredményes teljesítése érdekében a központi kormányzati szervek számítanak a területi szereplők elkötelezett és partneri együttműködésére.

Csepreghy Nándor helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a TOP-ban mindenekelőtt a gazdaságélénkítést elősegítő fejlesztéseknek kell érvényesülniük.

A megyei elnökök az előadást követően megtartották a MÖOSZ (Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége) Közgyűlésének soron következő ülését, amelyen többek között a Szövetség 2014. évi beszámolóját is elfogadták.

Döntés született arról is, hogy Hargita és Kovászna megyék (Erdély, Románia) tiszteletbeli tagként csatlakoznak a MÖOSZ-hoz – ezt az előző ülésen meghozott határozat teszi lehetővé, amely lehetőséget biztosít a határon túli magyar önkormányzatoknak a Szövetséghez való csatlakozásra.

Vissza az előző oldalra