Hírek / Tovább bővülnek a kínai kapcsolatok 2015. Május 15. 13:04

A kereskedelmi és turisztikai kapcsolatok elmélyítését célzó együttműködési megállapodást írt alá péntek délelőtt a kaposvári Vármegyeházán Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke és Li Rongcan, a kínai Gansu tartomány helyettes kormányzója.

Biró Norbert köszöntőjében kitért Somogy és Gansu 1997 óta tartó testvérmegyei kapcsolatában elért eredményekre, melyek kulturális együttműködéssel indultak, majd hat évvel ezelőtt már felmerült a gazdasági együttműködés lehetősége is. 2005. óta oktatással bővült ez a paletta, amikor is egyetemi szintű kapcsolatfelvétel történt. Tavalytól pedig az egészségügy is csatlakozott a hagyományos kínai orvoslás hazai elterjesztésének szándékával.

Utóbbival kapcsolatban Li Rongcan megjegyezte, hogy szívesen küldenek kínai orvosokat Kaposvárra, első lépésben a masszás és akupunktúrás kezelések bevezetésével. A helyettes kormányzó emellett a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok bővítését szorgalmazta, mely érdekében ingyenesen biztosítanak standokat a somogyi vállalkozásoknak hagyományos éves kiállításukon. A turizmus terén is bővítene a kínai fél, kiemelten a Balaton valamint a somogyi gyógyfürdők jelentenek számukra vonzó célpontot. Az idei év náluk a Közép-Kelet-Európa felé irányuló turisztikai promóció éve, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkárát és a megyei önkormányzat képviselőjét is meghívták a Selyemút Turisztikai Fesztiválra.

A kölcsönös turisztikai ismerkedés során a vendégek rövid videofilmen mutatták be Gansut, míg Nagy Árpád, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség tervezési csoportvezetője a somogyi lehetőségeket és fejlesztéseket ismertette.

A megbeszélés végén Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke és Li Rongcan, a kínai Gansu tartomány helyettes kormányzója a kereskedelmi és turisztikai kapcsolatok elmélyítését célzó együttműködési megállapodást írt alá.

Vissza az előző oldalra