Hírek / További lehetőségeket keres Somogy és Gansu 2016. Július 02. 20:02

Megújította testvérmegyei együttműködését Somogy megye önkormányzata a kínai Gansu tartománnyal szombaton. A közel húsz éves együttműködés bővítésének lehetőségei is szóba kerültek a kaposvári Vármegyeházán rendezett találkozón.

A Kaposvári Egyetem élelmiszerbiztonsági laboratóriumainak megtekintése, az Egészségügyi Centrum, Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézet valamint a PET Központ meglátogatását követően érkezett a kínai küldöttség a Somogy Megyei Önkormányzathoz, ahol Jakó Gergely közgyűlési elnök bemutatta a Vigasságok terét és a Vármegyeházát, majd köszöntőjében felelevenítette az elmúlt időszak kapcsolatának fontosabb állomásait. A közép-nyugat Kínában található Gansu tartománnyal a 90-es évek közepén indult meg az informális kapcsolatfelvétel, mely 1997-re testvérmegyei megállapodást eredményezett. A kezdeti kulturális és cserediák kapcsolat idővel üzletember-találkozókkal bővült, majd a Kaposvári és a Lanzhou-i Egyetem közötti együttműködés és egy ösztöndíjprogram realizálódott. Az utóbbi években gazdasági és egészségügyi tárgyalások is zajlottak a két megye között, ám ezen a téren vannak még kihasználatlan kapacitások. Jakó Gergely hangsúlyozta, hogy az együttműködést tartalommal kel megtölteni, melynek a gyógyászat tengelye lehetne.

A köszöntőt követően dr. Halmosné dr. Skrinyár Judit, megyei aljegyző mutatta be Somogy megyét egy rövid prezentációval, majd Wang Sanyun, a kínai delegáció vezetője, a testvérmegyei kapcsolatok fontosságának hangsúlyozása mellett, a további lehetőségek keresését említette, kiemelten az oktatás, a turizmus, és a kultúra területén. Véleménye szerint somogyi orvosokat kellene hazájában képezni a hagyományos kínai orvoslásra, emellett a kiállításokon való részvételt is fontosnak tartotta.

Jakó Gergely válaszában kifejtette, hogy az elmúlt 19 év testvérmegyei kapcsolatának alapja a bizalom volt, mindkét megye ismeri erősségeit, ennek átadásában pedig partnerként kezeli a másikat, ám csak akkor tudunk jól és eredményesen együttműködni, ha a felek azonos mértékben adnak és kapnak. Nem kívánunk versenyezni a több ezer éves kínai kultúrával, de büszkén fogadnánk és mutatnánk be azt itt Somogyban. Az élelmiszerbiztonság kiemelt területe lehet az együttműködésnek, ahogy a Kaposvári Egyetem diagnosztikai tevékenysége is, mely akár interaktív módon is segíthet a kínai betegeknek.

A találkozó zárásaként a két megye megújította testvérmegyei kapcsolatait, a dokumentumot Jakó Gergely közgyűlési elnök és Wang Sanyun, a Gansu tartományi népi kongresszus állandó bizottság elnöke látta el kézjegyével.

Vissza az előző oldalra