Hírek / Újabb elismert értékekkel gazdagodott Somogy 2018. Január 11. 16:36

Az értékek megőrzéséről, azok fontosságáról szólt az ünnepi Megyehét csütörtöki programja. A hagyományoknak megfelelően idén is átadták az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címeket, illetve a Somogyi Érték díjakat is kiosztották.

Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte a hagyományok és értékek megőrzésének fontosságát, a Somogy Megyei Önkormányzat e téren betöltött szerepét. „Somogy Megye Közgyűlése mindig is fontosnak tartotta hagyományaink, értékeink megőrzését. Szerencsés helyzetben vagyunk mi, somogyiak, hiszen számtalan kincs található megyénkben. A Drávától a Balatonig megszámolni sem lehet azokat az értékeket, melyeket a természet adott Somogynak vagy éppen valamely alkotó, művész kulturális teljesítménye netán építészeti öröksége hagyott nyomot és maradandót az utókornak. Erkölcsi kötelességünk ezeket megőrizni az utókornak, hogy unokáink is gyönyörködhessenek bennük. .. Az elismerésből évente legfeljebb tíz adható. Az első évben 9, azt követően 10-10 érték kapta meg a címet, 2008. óta pedig évente 5. Idén apró változás történt, ezúttal 3 kitüntető címet adunk át… Az ideivel együtt 92 ilyen cím került kiosztásra.”

Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címet kapott 2018-ban Kisbajom település faluközpontja és a Népi Hagyományőrző és Erdei Iskola, Kozma Ferenc életútja és a siófoki Női Kar.

Dr. Vörös Tamás, a Somogy Megyei Értéktár Bizottság elnöke szintén az értékek megőrzésének fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy közösen kell tennünk ezért. A mai napon elismertekkel együtt már 121 érték szerepel a megyei értéktárban.

A Somogy Megyei Értéktárba 2017-ben felvett értékek: a szőlősgyöröki Jankovich-kastély és parkja, Göre Gábor figura (Gárdonyi Géza-alak), a nagyberki Agrártörténeti gépgyűjtemény, Buzsák néptánc és népdal öröksége, a Lullai Kiállítás és Helytörténeti Gyűjtemény, a www.somogy.hu - Somogy Portál, az iharosberényi szelídgesztenye, a „Gyenesei Pálinkáriun”, az ágneslaki arborétum, a sziágyi Erdészeti Erdei Iskola, Kereki Fehérkő vára, Együd Árpád életműve és hagyatéka, valamint Csíkvár József életműve.

Vissza az előző oldalra