Hírek / Újabb értékekkel gazdagodott Somogy 2019. Január 10. 17:15

Az értékek megőrzéséről, azok fontosságáról szólt az ünnepi Megyehét csütörtöki programja. A hagyományoknak megfelelően idén is átadták az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címeket, illetve a Somogyi Érték díjakat is kiosztották.

Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte a hagyományok és értékek megőrzésének fontosságát, a Somogy Megyei Önkormányzat e téren betöltött szerepét. „Somogy Megye Közgyűlése mindig is fontosnak tartotta hagyományaink, értékeink megőrzését. Szerencsés helyzetben vagyunk mi, somogyiak, hiszen számtalan kincs található megyénkben. A Drávától a Balatonig megszámolni sem lehet azokat az értékeket, melyeket a természet adott Somogynak vagy éppen valamely alkotó, művész kulturális teljesítménye netán építészeti öröksége hagyott nyomot és maradandót az utókornak. Erkölcsi kötelességünk ezeket megőrizni az utókornak, hogy unokáink is gyönyörködhessenek bennük. .. Az elismerésből évente legfeljebb tíz adható. Az első évben 9, azt követően 10-10 érték kapta meg a címet, 2008. óta pedig évente 5. Tavaly óta pedig 3 kitüntető címet adunk át…

Az ideivel együtt 95 ilyen cím került kiosztásra, míg a Somogy Megyei Értéktárban immár 141 érték szerepel. A díjátadást a kaposvári Herbstrosen német nemzetiségi kórus műsora színesítette.

Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címet kapott 2019-ben az alsóbogáti Kiskastély, a Buzsáki Népi Együttes és a somogyszobi Vilma-ház.

A Somogy Megyei Értéktárba 2018-ban felvett értékek: a Gárdonyi Gézával kapcsolatos szőlősgyöröki emlékek, Gárdonyi Géza Szőlősgyörökhöz köthető írásai, a kéthelyi Pápai I. ejtőernyős zászlóalj hősi halottainak emlékműve (sírkertje), a kéthelyi egykori Fancsi-vár, Gerics Pál (1792-1868) munkássága, Hegedűsné Bodenburg Lina (1836-1859) pályája, Csáky Ferenc (1895-1954) munkássága, Szimpliczius Barcza József (1847-1913) pályája, Balatonboglári Magyar Gép- és DUTRAMÚZEUM, Gosztonyi Zoltán faragómester munkássága, a Kaposváron Bauer Andrásné által alapított Német Nemzetiségi Múzeum, a Kaposvári Mezőgazdasági Gépgyártó és Szolgáltató Vállalat és fejlesztései, Esések Iskolája-Dobrotka Módszer, Buzsáki Pirosbélű Dió (Juglans Regia „Buzsáki Pirosbélű”), a Som községben született Iványi-Grünwald Béla festőművész élete és munkássága (Som, 1867 - Budapest,1940), Értékőrzés és értékteremtés Som községben és a göllei Magyar kutya fajta tenyészetek

Vissza az előző oldalra