Hírek / Újabb somogyi értékeket ismertek el 2017. Január 10. 15:14

A hagyományoknak megfelelően az idei Megyehéten is átadták az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címeket. A keddi rendezvényen emellett a Somogyi Érték díjakat is kiosztották.

Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte a hagyományok és értékek megőrzésének fontosságát, a Somogy Megyei Önkormányzat e téren betöltött szerepét. „Somogy Megye Közgyűlése mindig is fontosnak tartotta hagyományaink, értékeink megőrzését. A Drávától a Balatonig számtalan kincs található megyénkben, melyek megóvása erkölcsi kötelességünk. Ennek szellemében döntött úgy a közgyűlés közel 14 éve, hogy 2004 óta évente egyszer, Vízkeresztkor, a Megyenapon (a millenium óta Megyehéten) Örökségünk - Somogyország Kincse néven címet adományoz az épített és a természetes környezeti, kulturális értékek, illetve különleges teljesítmények elismerésére, amit magánszemélyek vagy közösségek hoztak létre… Az idei díjazottak, ahogy elődeik is, hozzájárulnak Somogy vonzerejének növeléséhez, megyénk népszerűsítéséhez. Azt tudniuk kell, hogy a kitüntetetteknek nem csak a díjat kell átvenniük, hanem kötelezettségeik is vannak a további értékmegóvás terén. Feladatuk megőrizni az utókornak ezeket az értékeket, hogy unokáink is ugyanúgy büszkék lehessenek rájuk, mint ahogy mi vagyunk most.”

Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címet kapott 2017-ben a Weeber-Szabados művészházaspár életműve, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, az iharosberényi Inkey-kastély és kastélypark, a Dél-Balatoni Borút és a siófoki Férfi Dalkör.

Az ideivel együtt 89 ilyen cím került kiosztásra.

A díjak átadását követően dr. Vörös Tamás elnök a Somogy Megyei Értéktár Bizottság munkájáról számolt be. A nyolctagú bizottság a beérkező javaslatok alapján több értékkategóriát figyelembe véve döntött arról, hogy az adott javaslat alapján az ajánlott értéket „Somogyi Értékké” nyilvánítja-e. Az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető díjak automatikusan somogyi értékeknek minősülnek és bekerülnek az Értéktárba, mely 2017-től 104 díjazottra bővült. Ezen felül a Bizottság ez idáig a beérkező javaslatok alapján 12 felterjesztést minősített Somogyi Értékké. Eszerint Somogyi Érték díjban részesült a zselici hársméz, Gölle útmenti keresztjei, a kaposmérői Harangláb emlékmű, a bélyeges téglák Magyarországon - göllei téglagyűjtemény, a göllei kálvária, a gamási Nagyboldogasszony r.k. templom, a gamási plébánia, a gamási világháborús emlékmű, az őrtilosi FESTUNG, az őrtilosi Zrínyi – Újvár, Szász Endre várdai műterme és a mesztegnyői Erdei Vasút.

 

Vissza az előző oldalra