Hírek / Vályogházakat építettek a bárdudvarnokiak 2015. Május 05. 17:12

Négy bárdudvarnoki rászoruló család költözhet be hamarosan azokba a szociális bérlakásokba, melyek egy mintaprogram keretében épültek fel. Jakó Gergely köszöntőjében kiemelte: a megye területfejlesztési elképzeléseihez szervesen alkalmazkodik a beruházás.

A Vályogvető közfoglalkoztatási mintaprogram keretében helyben készített vályogtégla felhasználásával épült alig több, mint hét hónap alatt a két ház. A 42 millió forintos beruházásban 25 bárdudvarnokit foglalkoztattak.

A cél, hogy ezután is értékteremtő munkát végezzenek a közfoglalkoztatottak, hiszen erre lehet építeni a jövőt - hangsúlyozta Neszményi Zsolt. A kormánymegbízott emellett a helyi összefogást méltatta, mely a közfoglalkoztatási mintaprogram keretében is kiválóan működött.

A közmunka nem lehet életcél, ám arra mindenképpen alkalmas, hogy amíg az elsődleges munkaerőpiac nem biztosít lehetőséget, segítséget nyújtson - mondta köszöntőjében Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár, aki bárdudvarnoki programot a mai kor kihívásaira való hatékony válasznak nevezte.

A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: mintaértékű a beruházás, mely szervesen alkalmazkodik a megye területfejlesztési elképzeléseihez. A vályogból történő építkezés pedig hagyományaink megőrzését erősíti. Fontos az is, hogy a helyi közösségek erősödjenek és az is, hogy két kezük munkáját meg is becsüljék.

Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője a helyiek összefogását méltatta, míg Mester Balázs polgármester köszönetet mondott a programban részt vevőknek, majd a helyi református lelkész és katolikus plébános áldását követően gyümölcsfákat ültettek.

A négy bérlakásra helybeli, szociálisan rászoruló családok pályázhatnak.

Somogy megyéből két település vett részt a „Vályogvető” közfoglalkoztatási mintaprogramban: Újvárfalva és Bárdudvarnok.

Vissza az előző oldalra