TOP-1.1.3-15-SO1-2016-00003

2020_reg.jpg

A kedvezményezett neve: Somogybabod Község Önkormányzata
A projekt címe: Helyi termelők, helyi piacra jutásának támogatása Somogybabodon
A szerződött támogatás összege: 54.000.000,- Ft
A projekt összköltsége: 54.000.000,- Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.04.07.
A projektazonosító száma: TOP-1.1.3-15-SO1-2016-00003

A projekt tartalmának bemutatása:
A Somogybabodon létesülő helyi termelői piac a helyi termelők számára fontos kereskedelmi színtér lesz, ahol termékeiket áruba bocsáthatják. A helyi termelői piac megfelelő körülményeinek megteremtése, a helyi őstermelők gazdasági tevékenységének biztosítéka. A dinamizálódó gazdaság a foglalkoztatottak számát növeli, ami a terület népességmegtartó tendenciáját pozitívan befolyásolja. A helyi gazdaság dinamikussá válása helyi és térségi, illetve a megye gazdasági helyzetét is kedvezően befolyásolja.

A projekt célja hozzájárulni a helyi termelők termékeinek piacra jutásához, élénkítve ezáltal a térség gazdasági dinamikáját. A helyi termelők intenzív piaci-gazdasági jelenléte termékeik számára a termék-értékláncban való feljebb jutást is jelent. A projekt eredményeként egy helyi termelői piac jön létre, mely a költséghatékonyság, fenntarthatóság, megújuló energiaforrás alkalmazás, esélyegyenlőség és környezetvédelem szempontjából megfelel a pályázat előírásainak. A 440 m2-re tervezett helyi termelői piac egy félig fedett objektumot is magába foglal, ami egész évben az időjárás változásától függetlenül biztosítja a működést. Az épület tetőszerkezetén napelemek kerülnek elhelyezésre, amik biztosítják a beltéri hő optimalizálását (fűtés-hűtés), az áramellátást, a hűtőgépek működését. A megújuló energiaforrás költséghatékonnyá teszi az épület fenntartását, aminek köszönhetően a fenntarthatóság finanszírozhatóbbá válik.

A piac területén lehetőség van a termékek raktározására. Az árutípus jellegétől függően megoldható lesz az áruk hűtve és/vagy száraz tárolása is. Az esélyegyenlőség figyelembe vételével a piac területén biztosított az akadálymentesített közlekedés. Az előírásoknak megfelelően kiépítésre kerül a mozgáskorlátozottak számára mellékhelyiség és parkolóhely. A látássérültek és gyengén látók számára biztosított a Braille feliratozás a piac területén való tájékozódás segítése érdekében. Az épület gyalogosan, kerékpárral és gépjárművel is könnyedén megközelíthető, a jármű tárolás céljából kerékpártartó és plusz gépjármű parkolók is épülnek. A piaci terület fedetlen részén kihelyezésre kerül 6 db pihenőpad, 3 db szemetes kuka és 1 db hirdetőtábla.

A projekttel megvalósuló helyi termelői piac küldetése, hogy lehetőséget és megfelelő körülményeket biztosítson a helyi termelőknek termékeik forgalmazására. A termelői piac teret biztosít a helyi termelőknek termékeik áruba bocsátására, a potenciális vásárlók számára pedig a mindennapi életükhöz igazodva elérhető távolságba hozza az egészséges alapanyagok széles választékát. A gazdasági tevékenység dinamizálásával közvetlenül és közvetetten is növekszik a foglalkoztatottság. Hatványozott jelentőséggel bír, hogy a piac épülete frekventált helyszínre, a főút mentén, a központba van tervezve, ami építészeti sajátosságaival, könnyű megközelíthetőségével és parkolási lehetőségeivel (gyalogos, kerékpáros, gépjárművel) a helyiek és az átutazók számára is könnyen felismerhető, használatba vehető.

A tervezett fejlesztés tehát egyrészt a helyi termelők megfelelő piaci körülményeinek megteremtéséhez járul hozzá, másrészt a potenciális vásárlóerő kiaknázását is magába foglalja. A komplex piaci létesítmény lehetővé teszi a helyi és környékbeli termelők és/vagy eladók számára, hogy egyenlő piaci esélyekkel indulva, méltó körülmények között árusítsák termékeiket. A vásárlók számára pedig könnyedén elérhetővé válnak az egészséges alapanyagok.

A projekt gazdaságélénkítő és foglalkoztatás növelő tendenciával számol, és hozzájárul a helyi termelők termelői státuszának megerősödéséhez és a vásárlóerő ösztönzéshez. A piaci terület kiépítésével biztosítottak lesznek a megfelelő körülmények a piaci árusításhoz, ami azért is rendkívül fontos, hiszen a projekt célcsoportja azok a helyi termelők, akik a lakosság nagy részét is képezik. A település földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően a mezőgazdasági tevékenység prioritást élvez a gazdasági tevékenységek között.

A piac műszaki terve a felhívás 3.2 pontjában előírt feltételeknek megfelelően, azok teljes körű figyelembevételével került kidolgozásra. A terv a piacon folytatott kereskedelmi tevékenység költséghatékony megoldását célozza úgy, hogy figyelembe veszi a horizontális (esélyegyenlőség, környezetvédelem) célkitűzéseket is. Ennek érdekében megújuló energiaforrás kiépítését is tartalmazza a terv. A tetőre szerelt napelemek biztosítják az épület áramellátását, a hűtőberendezések működését, illetve a külső hőmérsékleti viszonyokkal arányos beltéri hőmérséklet optimalizálást (hűtés-fűtés).

A munkakörülmények javulását és a vásárlói komfortérzetet előlegezi meg az új piac területére tervezett mellékhelyiségek - beleértve a mozgáskorlátozottak számára kialakítottat - és a vízellátás is. Az esélyegyenlőség jegyében akadálymentesített közlekedés is biztosított a piac területén, ami a mozgáskorlátozottak, a babakocsival közlekedő szülők és az idősek közlekedését is megkönnyíti. A Somogy megyei belső települések egyik kiaknázatlan fejlesztési lehetősége a helyi termelés, előállítás és értékesítés lehetőségeinek a kiszélesítése. A helyi termelői piac az egyik legjobb megoldás a közvetlen értékesítésre.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal meghatározása szerint “a helyi termelői piac olyan piac, ahol a kistermelő a piac fekvése szerinti megyében, vagy a piac 40 km-es körzetében, vagy Budapesten fekvő piac esetében az ország területén bárhol működő gazdaságából származó mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari termékét értékesítheti” (http://portal.nebih.gov.hu/-/a-helyi-termeloi-piacok-uzemelteteserol). A termelői piacok lerövidítik az élelmiszerek útját a termelő és a fogyasztó között, helyreállítva a két szereplő közötti bizalmat, de ennél is fontosabb szerepük van a térség identitásépítésében, a helyi termékek népszerűsítésében. A „biopiac” a termelői piacok egyik, a nagyvárosokban is egyre népszerűbb formája, ahol csak helyben termelt biotermékeket árusíthatnak a termelők.

Az épület jól látható és megközelíthető helyen van, mind gyalogosan, gépjárművel és kerékpárral is. A tervezett épület az ingatlanon a szabadon álló beépítési módnak megfelelően kerül elhelyezésre, az övezeti előírásoknak megfelelően.