TOP-1.2.1-15-SO1-2016-00010

2020_reg.jpg

A kedvezményezett neve: Zamárdi Város Önkormányzata
A projekt címe: Többfunkciós kiállító és szolgáltató tér létrehozása Zamárdiban
A szerződött támogatás összege: 431.000.000,- Ft
A projekt összköltsége: 431.373.186 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tartalmának bemutatása:

Zamárdi Város Önkormányzata jelen pályázati felhívás célkitűzéseivel összhangban egy olyan komplex fejlesztést kíván megvalósítani a város kikötőjében, mely egész évben látogatható turisztikai attrakciót hoz létre, hozzájárul a turisztikai szezon egész évre történő kibővítéséhez, továbbá hozzájárul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) gazdaságfejlesztési céljaihoz, ezzel pedig a település lakosságának megtartásához.
Kiemelt cél az önkormányzat és a helyi vállalkozások hosszú távú együttműködése, a helyi lakosság és a turisták komplex kiszolgálása, amely az új turisztikai attrakción túl a város gazdasági fejlődését és a foglalkoztatás bővülését is eredményezi. A beruházás közvetetten az üdülőtulajdonosok számára is előnyös feltételeket alakít ki: új munkahelyek létesülése; idegenforgalmi attrakciók bővülése; a turisztikai idény kitolható a teljes évre; a város adóbevételeinek növekedése nem az adók emelésével, hanem a befizetők számának emelkedésével válik elérhetővé, melynek eredményeképpen a lakosság és üdülőtulajdonosok terhei nem emelkednek.
A fejlesztés helyszíne turisztikailag kedvelt és látogatott, központi területen valósul meg. A kikötő önmagában is vonzza a látogatókat, így az ide tervezett beruházás a kikapcsolódás és tartalmas szórakozás egy új dimenzióját kínálja a látogatók számára. A projekt keretében épülő vendéglátóegységgel bővített komplex kiállító és látogató központ egyszerre valósít meg több célkitűzést, és hozzájárul a turisztikai idény kibővítéséhez. A beruházással elérni kívánt cél annak megvalósítása, hogy a településre érkező turisták, látogatók száma, tartózkodási ideje és elköltött diszkrecionális jövedelme növekedjen, amelyhez a projekt keretében létesített sokszínű, modern kulturális és szabadidős közösségi tér járulna hozzá.
Ennek keretében olyan a turisták számára vonzó, élményeket, kellemes időtöltési lehetőséget nyújtó turisztikai szolgáltatásoknak otthont adó helyszínt hozunk létre, amelynek hatására növelhető a térségben található más attrakciók, szálláshelyek és vendéglátóhelyek látogatottsága és jövedelemtermelő képessége is.
A projekt keretében megvalósítani kívánt attrakciók/ tevékenységek: interaktív kiállító központ létrehozása; a szükséges bemutathatóságot, interpretációt szolgáló tárgyi eszközök beszerzése; kereskedelmi egység kialakítása (ajándékbolt, sportszer kölcsönző, szerviz); vendéglátó egység kialakítása; kiszolgáló egység kialakítás, valamint környezet rendezése.
A város Siófoktól hét kilométeres távolsága, szerepvállalása a Balaton idegenforgalmában egyre jelentősebb a jó helyi és helyzeti adottságok, mint könnyű megközelítés, kiépült infrastruktúra és folyamatos fejlődés által. Arculatát és fejlődését a Balaton közelsége, ahhoz kapcsolódó vízparti turizmus határozza meg, amely a lakosság demográfiai mutatóiban kedvező tendenciát formál. A beruházás társadalmi és gazdasági fenntarthatóságát jól jelzi, hogy a turizmus révén a településen megszálló vendégek a nyári hónapokban a lakosság számát mintegy 9-10-szeresére növelik, a város zenei fesztiválja alatt pedig mintegy 100 000 fesztivállátogató érkezik ide. A városban regisztrált minden második vállalkozás az idegenforgalomban közvetlenül érdekelt, azonban a szezonális turisztikai kereslet a helyiek foglalkoztatásában időszakosságot eredményez, amely e fejlesztéssel mérsékelhető, közvetetten pedig hozzájárul a népességmegtartó képesség javulásához is.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.06.30.
A projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-SO1-2016-00010