• Somogy Megyei Önkormányzat
  • Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 10.
  • Telefon: +36 (82) 898-246
  • E-mail: hivatal@som-onkorm.hu
Megyeháza Kaposvár Fő utcáján

Megyeháza Kaposvár Fő utcáján

TOP-1.2.1-15-SO1-2016-00013

2020.jpg

INTERAKTÍV MÉHÉSZETI MÚZEUM KIALAKÍTÁSA NIKLÁN

Kedvezményezett neve: Nikla Községi Önkormányzat
Projekt címe: Interaktív Méhészeti Múzeum kialakítása Niklán
Projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-SO1-2016-00013
Támogatás összege: 149.681.102.- Ft
Támogatás mértéke: 100%
Tervezett befejezési dátum: 2018. október 31.


Nikla Község Önkormányzata 2017. június 9. napi hatállyal Támogatási Szerződést kötött a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóságával a társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés érdekében. A beruházás teljes összege bruttó 149.681.102.- Ft, melynek 100%-a vissza nem térítendő támogatási összeg.

A projekt kiemelt célja a helyi turisztikai vonzerőt képező kulturális, természeti örökség turisztikai hasznosítása, a helyi gazdaság élénkítése, és a foglalkoztatás növelése.

A beruházás során a település fő utcáján található, Berzsenyi Dániel Integrált Közösségi Ház (Berzsenyi u. 31.) átalakításával valósul meg az Interaktív Méhészeti Múzeum. Az épületet úgy kívánjuk korszerűsíteni, hogy bemutassa a magyarországi, ezen belül a térségi méhészetet, valamint a méhekkel-mézzel kapcsolatos irodalmi és képzőművészeti alkotásokat, interaktív módon. Emellett jelenlegi funkcióját is meg kívánjuk tartani, hiszen Nikla település kulturális jelentőséggel bír. Itt élt és alkotott sok éven keresztül a „niklai remete” – Berzsenyi Dániel. A település utcáin sétálva lépten – nyomon találkozhatunk a költő emlékével. 1811-ben épült lakóháza (Berzsenyi u. 94.) ma már múzeum, kertje védett természeti érték. Sírja a niklai temetőben sokaknak még ma is zarándokhely, amely fölé 1860-ban állítottak obeliszket.

Ezáltal a településnek Berzsenyi Dánielhez kapcsolódóan kulturális, a térség adottságai miatt, és a költő kedvelt időtöltése, a méhészethez kapcsolódóan pedig gasztroturisztikai vonzereje van. A Niklai Méhészeti Múzeumban egyszerre kívánjuk megjeleníteni Berzsenyi „méhészeti örökségét” valamint a mézkészítés folyamatát a növényi nektártól a mézpergetésig. Mindezt interaktív kiállítási tárgyak és multimédiás eszközök segítségével élményalapon. Az épület belső és külső felújítása mellett az előkert és az épület mögötti terület is hasznosításra kerül. A hátsó kertben a települési és egyéb rendezvényekhez kapcsolódóan kőszínpadot és mobil színpadfedést alakítunk ki, míg elöl kertészeti feladatok várják a kivitelezőt.

A kivitelezés várhatóan még 2017-ben megindulhat, befejezésére jövő év őszén kerülhet sor.