TOP-1.4.1-19-SO1-2019-00016

2020N.jpg

A kedvezményezett neve: Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata (gesztor), Somogy Megyei Önkormányzat (konzorciumi tag)
A projekt azonosító száma: TOP-1.4.1-19-SO1-2019-00016
A projekt címe: A Balatonszárszói mini bölcsőde bővítése
A szerződött támogatás összege: 130 000 000,- Ft
A projekt összköltsége: 130 000 000,- Ft
A támogatás mértéke: 100%

A projekt tartalmának bemutatása:

A pályázati felhívással összhangban a projekt célja, hogy az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva a településen élők számára elérhető legyen a színvonalas bölcsődei ellátáshoz és az általuk nyújtott minőségi bölcsődei szolgáltatásokhoz való hozzáférés, valamint hogy biztosítva legyenek az egészséges környezet és a hatékony nevelés infrastrukturális feltételei.

A jelenleg üzemelő mini bölcsődei egység a növekvő gyermek létszám miatt bővítést igényel. Az önkormányzat úgy határozott, hogy az épületbővítést pályázat segítségével kívánja megvalósítani. A maximum 8 fős mini bölcsődei egységgel történő bővítés új épület építése keretében valósul meg, mivel a már meglévő az óvodával közös épületben található mini bölcsőde épület bővítése műszakilag nem megoldható. Ezért a mini bölcsőde udvarán rendelkezésre álló területen, egy külön álló épületben egy új mini bölcsődei csoporttal bővítik az intézményt.

Az építés során az új épületben, külön bejárattal egy foglalkoztató-csoportszoba készül, a hozzá tartozó öltözővel és vizesblokkal, melegítő és tálaló konyhával, mosó- szárító helyiséggel, személyzeti wc-vel, öltözővel és mosdóval, takarítószer raktárral és akadálymentes-szülői WC-vel. A helyiségek közötti nyílászárók a bejárati ajtókkal együtt mélyen üvegezettek az átláthatóságot biztosítva.

A tervezés során kiemelt szempontként kezelendő a környezetkímélő megoldások alkalmazása, mind a felhasználásra kerülő alapanyagok, gépészeti, villamossági berendezések megválasztása során.

Az alkalmazott technológiák esetében a CO2 kibocsátás minimalizálására való törekvés valósul meg. Az épületen napelemek kerülnek elhelyezésre, melyek az elektromos berendezések és belső világítás áramellátását biztosítják. 16 db 255W-os Amerisolar polikristályos panel (4kw). Az épület hőszigetelését úgy terveztük, hogy az épület a részletes  energetikai méretezés alapján,  a megvalósulása után legalább  "DD" kategóriába sorolható legyen.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat által finanszírozott támogatásból valósul meg.

A projekt megvalósításának tényleges kezdete 2020.04.01., a megvalósítás tervezett befejezése 2022.01.29.