TOP-1.4.1-19-SO1-2019-00021

2020N.jpg

A kedvezményezett neve: Nagybajom Város Önkormányzat
A projekt címe: Bölcsőde építése Nagybajomban
A szerződött támogatás összege: 349 950 000 Ft
A projekt összköltsége: 350 200 218 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt azonosító száma: TOP-1.4.1-19-SO1-2019-00021
A tervezett befejezési határidő: 2023.08.15.

A projekt tartalmának bemutatása:


A projekt egy újépítésű bölcsődeépület építése 3 csoportszobával, a településen található 4/1-es helyrajzi számú területre. A szomszédos telken lévő épületek elsősorban lakó funkciójúak. A szomszédos kétszintes lapostetős épület földszintjén üzletek találhatóak. A telken belül található az orvosi rendelő és az óvoda épülete. A tervezési terület csatlakozik közúthoz, a Főutcához, mely országos közút. A közútcsatlakozás meglévő megmaradónak tekintendő. A beruházás keretein belül nem átépítendő. A terület viszonylag sík tervezés szempontjából. A terület nem rendelkezik védelemmel.


Tervezéshez felhasznált telekadatok:

--építési övezet: Vt6
--telek hrsz.: 4/1
--telek területe: 9406 m2
--megengedett beépítési mód: Szabadon álló
--megengedett beépítési %: 25% (2352,5 m2)
--megengedett építménymagasság: 7,5 m
--megengedett telek minimális mérete: 4000 m2
--megengedett zöld terület: 30 % (2731,8 m2)


Az épület rendeltetése bölcsőde, mely fő funkciói és azok kötelező és javasolt alapterületei szabványban rögzítettek.

Az épület fő funkcionális kapcsolatai:

A bölcsődeépületet a szülők és a gyerekek a Főutca felől közelíthetik meg. A szülők az előtérben adhatják át gyermekeiket a nevelőknek.
Szükség esetén a helyiséghez kapcsolódó akadálymentes vizesblokkot használhatják a szülők. Az előtérhez közvetlen kapcsolódnak az átadó helyiségek, melyből közvetlen megközelíthetőek a csoportszobák, illetve a fürösztő-biliző helyiségek. A csoportszobákhoz tároló helyiség kapcsolódik és mindegyikből a kültéribe juthatunk. A csoportszobákhoz kapcsolódik a fürösztő-biliző és külső részben fedett terasz, mely kiegészítő mobil árnyékolóval teljesen lefedhető.
A teraszokhoz egy-egy WC helyiség kapcsolódik.

Az épület központi teréből, juthatunk az emeletre egy nagyvonalú több karú lépcsőn, valamint a konyha felé. A konyha melegítőkonyhaként funkcionál. Fő helyiségei: Áruátvevő, zöldség és gyümölcs után mosó, tejkonyha, fehér mosogató, konyhatér+tálaló+fekete mosogató. A konyhát a gazdasági bejáraton is meg lehet közelíteni. Innen érkezik a konyhába az étel.

A gazdasági folyosóhoz csatlakozik egy vizesblokk öltözővel és egy takarítószertár / raktár. Az udvarról nyílik az összevont játékraktár, külön fedett, tárolóként. A szabványban előírt: fogyóeszköz raktár, selejtraktár, játékraktár, mosoda, további takarító szertár valamint az üzemeltetéshez szükséges villamos helyiség az épület földszinti, illetve emeleti közlekedő területeihez csatlakoznak. Az emeleti szinten található az igazgatási rész, azaz: A vezetői irodák, gyermeknevelői szoba, teakonyha, öltöző és vizesblokk, irattár, gépészet, raktárak.

2-2 csoportszobához 1-1 db, 200 m2 feletti udvar kapcsolódik

A megrendelő különleges technológiát, mely külön technológus bevonását igényli, nem kíván az épületbe telepíteni. A konyha melegítőkonyha lesz, mely háztartásoknál is megszokott méretű és kapacitású berendezésekkel felszerelt.

A terület csatlakozik a Főutcához. A megrendelő a parkoló igényt telken belül és kívül kívánja megoldani. Megközelítése szilárd burkolaton, akadálymentesen tervezett.

Akadálymentesítésre vonatkozó információk:

Az épület környezete, a fogadó előtér és az akadálymentes vizesblokk akadálymentesítendő, ám az egész épületben törekedni kell a használható, ergonomikus terekre, térkapcsolatokra.

Műemlék és nyilvántartott műemléki érték esetén az értékleltár és az építéstörténeti tudományos dokumentáció alapján rögzített műemlékvédelmi szempontok: Az építési terület nem áll védelem alatt

A helyszínen fennálló régészeti érintettség vagy védelem tényét a közhiteles örökségvédelmi nyilvántartástól lekért adatok alapján:

Az építési terület nem régészeti terület.

Rendezett belső udvar kialakítása, eszközbeszerzés

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet hatálya a huzamos tartózkodásra szolgáló helyiséget tartalmazó épületekre terjed ki, amelyekben az előírt légállapot biztosítására energiát használnak. Mivel a tervezett épület ilyen jellegű helyiségekkel rendelkezik, a
rendelet hatálya jelen építményre is kiterjed.

Az alternatív energiaellátás megvalósíthatósága az épületben biztosításra kerül, a tervezési program alapján, és az épület használati módja miatt műszaki, környezetvédelmi, és gazdasági szempontból is indokolt lehet későbbiekben több alternatív rendszerek alkalmazása.

A megrendelő kérése, hogy hő-szívatyus rendszer telepítési lehetőségeit vizsgáljuk meg a költségek és megtérülésük figyelembevételével. Előírásoktól, érvényben lévő szabványoktól szigorúbb követelményrendszer:

A tervezett épületnek a használatbavételkor érvényben lévő energetikai követelményeknek meg kell felelni.
Az épület helyiségeinél igény a hűtés-fűtés. Az alárendelt helyiségeknél radiátoros fűtés kerül kiépítésre, melyeknél a hűtésre nincs igény.