TOP-2.1.2-16-SO1-2017-00001

2020N.jpg

A kedvezményezett neve: Barcs Város Önkormányzata
A projekt címe: Zöld város fejlesztés Barcson
A szerződött támogatás összege: 509 765 300,- Ft
A projekt összköltsége: 509 765 300,- Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.06.16.

A projekt azonosító száma: TOP-2.1.2-16-SO1-2017-00001

A tervezett fejlesztés alapvető célja, hogy Barcs belvárosának továbbfejlesztésével javuljon a város belvárosi területének általános környezeti állapota, miközben a város egy fenntartható fejlődési pályára áll.
A projekt középpontjában álló zöldfelület fejlesztések és az infrastruktúra elemek megújításának eredményeként erősödikaz önkormányzat és a helyi vállalkozások együttműködése, ezáltal a helyi gazdaság fejlődése, a foglalkoztatás bővítése hosszú távon stabilizálódik.
A településfejlesztési koncepcióban rögzített középtávú cél, hogy egy olyan fenntartható gazdaságfejlesztési stratégia mentén valósuljanak meg a városrehabilitációs beavatkozások, ami a város lakosságának megtartását is segíti.
A tervezett fejlesztésekkel a város lakosságának életminősége is javulni fog, az ő igényeik is figyelembe vételre kerültek a tervezés során.
Elmondható, hogy egy gazdaságosan fenntartható, környezeti fenntarthatóság követelményeinek megfelelő fejlesztést tervezünk megvalósítani.
A projekt több kisebb, egymással kapcsolatban álló projektelem felfűzésével valósul meg.

A megvalósuló projektelemek az alábbiak:
I. Városi zöld infrastruktúra hálózat rekonstrukciója: A fejlesztés négy közterületre összpontosít a Testvérvárosok parkja és környezete, a Rendőrség mögötti parkoló, a Köztársaság utcai park és a Hősök tere fejlesztése szerepel a projektben.
II. Gazdaságélénkítő tevékenység: A Dráva part és a város életének összekapcsolása érdekében szükséges egy kerékpárkölcsönző és szerviz létrehozása a Bajcsy - Zs. utca 78-as számú meglévő épület földszintjén.
III. Az infrastrukturális elemeket kiegészítő, ún. „soft” beavatkozások alapvetően négy célterület köré összpontosulnak: környezettudatosság, szemléletformálás, bűnmegelőzés és munkaerő piaci beilleszkedés elősegítése.