TOP-3.2.1-15-SO1-2016-00012

2020_reg.jpg


A kedvezményezett neve: Balatonföldvár Város Önkormányzata
A projekt címe: Balatonföldvári önkormányzati hivatal épületének energetikai korszerűsítése
A szerződött támogatás összege: 234.794.998,- Ft
A projekt összköltsége: 251.061.750,- Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tartalmának bemutatása:
A projekt célja a Balatonföldvári Önkormányzati Hivatal széndioxid-kibocsátásának csökkentése, mellyel együtt a környezetre gyakorolt negatív hatások is mérséklődnek. A fő cél, az intézmény fenntartási költségeinek nagymértékű csökkentése. A célok elérése érdekében szükséges az intézmény komplex energiahatékonyságot célzó felújítása.

Balatonföldvár Önkormányzati Hivatala 1990-ben alakult. A város vezetése jelentős fejlesztéseket hajtott végre a településen és annak intézményhálózatán. Ennek eredményeként 1992-ben Balatonföldvárt várossá nyilvánították, majd a kistérség központja lett.

A szakemberek műszaki felmérése alapján az épület energiatakarékosságának legfőbb akadálya az elöregedett nyílászárók és az épület nem megfelelő szigetelése, mivel a komfortos hőmérséklet elérése csak többszörös energiafogyasztás árán valósul meg a nagymértékű hő veszteség miatt. Az energiapazarló felhasználás ezen felül az üvegházhatású gázok megnövekedett kibocsátásával párosul, valamint rendkívül költséges a jelenlegi energiafogyasztás.

A beruházás során az intézmény komplex felújítása a cél, tekintettel arra, hogy a legnagyobb energia megtakarítás ily módon érhető el. A felújítás biztosítja, hogy a beruházás mind az energia megtakarításban és mind az önkormányzat üzemeltetési költségeinek csökkenésében megtérüljön.
A beruházás során a hatékonyabb energiafelhasználás jegyében az épület teljes körű hőszigetelése történik meg. Ezáltal hozzájárul a széndioxid-kibocsátás nagymértékű csökkentéséhez, továbbá a gazdaságosabb üzemeltetéshez is.

Másrészt, a beruházás során háztartási méretű kiserőmű foto villamos rendszer kiépítésére is sor kerül, így az intézmény önellátóvá válik.
Az üzemeltetési időszakban a hőszigetelés által nagymértékben csökken a szükséges energiafelhasználás, hiszen javul az épület hő megtartó képessége. Ezáltal mérsékeljük a Föld fosszilis energiatartalékainak felhasználását is.

Az épület központi szellőző és légkondicionáló rendszerének korszerűsítése is megtörténik. Ezáltal az energiaveszteség csökkenthető, továbbá az épületben tartózkodók egészségére gyakorolt negatív hatásokat is csökkennek.
A projektgazda a fejlesztéshez kapcsolódó nyilvános eseményeken, kommunikációjában és viselkedésében a támogatást igénylő esélytudatosságot fejez ki: nem közvetít szegregációt, csökkenti a csoportokra vonatkozó meglévő előítéleteket. A tervezés során megvalósulnak az egyetemes tervezés (nők és férfiak igényei, az idősek, a fogyatékosok és a gyermekek igényei), valamint a horizontális szempontok (akadálymentesítés és energiahatékonyság) elvei.

A projektet Balatonföldvár Város Önkormányzata, és konzorciumi partnereként a Somogy Megyei Önkormányzat szoros együttműködés keretében valósítja meg, megosztva egymás között az előkészítési, közbeszerzési műszaki ellenőrzési, nyilvánosságra vonatkozó és projekt menedzsment tevékenységeket.

A környezeti, társadalmi és pénzügyi fenntarthatósága, a környezettudatosság és a környezetterhelés minimalizálása együttesen teljesül: az alternatív energiaforrás beszerzése hozzájárul az éghajlatváltozás mérsékléséhez és ellenálló az éghajlatváltozással és a természeti katasztrófákkal szemben, nincs előre látható klímakockázata.

A projekt keretében megvalósul: Az épület nyílászáróinak cseréje, az épület hőszigetelésének kialakítása, háztartási méretű kiserőmű foto villamos rendszer kiépítése, épület központi szellőző és légkondicionáló rendszerének korszerűsítése.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.06.29.
A projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-15-SO1-2016-00012