TOP-3.2.1-15-SO1-2016-00019

2020N.jpg

 

Projekt címe: Magyaratád, Patalom, Orci és Zimány Önkormányzatok épületeinek energetikai korszerűsítése
Projektazonosító: TOP-3.2.1-15-SO1-2016-00019
Támogató alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap
Kedvezményezett: Magyaratád Községi Önkormányzat 7463 Magyaratád, Hősök tere 4., képviseli: Törzsök Róbert polgármester
A projekt összköltsége: bruttó 75 000 000 Ft
A megítélt támogatás: 100 %
A projekt időtartama: 2017.07.15.- 2019.05.31.

A projekt átfogó célja:

A projekt a 106/2015 (IV. 23) Korm. rendelet szerinti kedvezményezett eljárásban, konzorciumban valósul meg. A konzorciumi tagok: Magyaratád Községi Önkormányzat, Patalom Községi Önkormányzat, Orci Község Önkormányzata, Zimány Község Önkormányzat és a Somogy Megyei Önkormányzat. A projekt keretében négy település önkormányzati hivatali épületének és a magyaratádi tornacsarnoknak az energetikai felújítása valósul meg az alábbiak szerint:

Magyaratád Önkormányzati Hivatal: falak külső hőszigetelése, pincefödém hőszigetelése, padlás födém hőszigetelése, kondenzációs fűtő gázkazán beszerelése, termosztatikus radiátor szelepek elhelyezése, napelemes rendszer kiépítése.

Magyaratád Tornacsarnok: napelemes rendszer kiépítése.

Orci Önkormányzati Hivatal: padlás födém hőszigetelése, kondenzációs kombi gázkazán beszerelése, termosztatikus radiátor szelepek elhelyezése, napelemes rendszer kiépítése. Hőleadók (radiátorok) elhelyezése

Patalom Önkormányzati Hivatal: falak
külső hőszigetelése, pincefödém hőszigetelése, padlás födém hőszigetelése, kondenzációs fűtő gázkazán beszerelése, termosztatikus radiátor szelepek
elhelyezése, napelemes rendszer kiépítése.

Zimány Önkormányzati Hivatal: falak külső hőszigetelése, pincefödém hőszigetelése, padlás födém hőszigetelése, kondenzációs kombi gázkazán beszerelése, termosztatikus radiátor szelepek elhelyezése, napelemes rendszer kiépítése.

A Somogy Megyei Önkormányzat a projekt koordinálását végzi

A projektben fejlesztendő épületek energetikailag elavult műszaki állapotban vannak, az energiahatékonyságot célzó felújítással jelentős eredményeket lehet elérni. Önerővel nem rendelkeztek az önkormányzatok ahhoz, hogy korszerűsítést hajtsanak végre az épületeken, így a pályázatban szereplő önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználata, racionálisabb energiagazdálkodása egy energiahatékonyságot célzó fejlesztés, pályázat révén valósulhat meg. Ez okból volt indokolt a pályázati támogatási kérelem benyújtására.

A projekt hosszú távú közvetlen célja, hogy a projektben érintett önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatát, racionálisabb energiagazdálkodását elősegítse azáltal, hogy az önkormányzati épületek energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése megvalósul. Ezzel több cél és eredmény is elérésre kerül: egyrészt a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentését szolgálják,
másrészt a hazai megújuló energiaforrások fokozottabb használatát érjük el. 

A projekt hosszú távú közvetett célja, hogy a fejlesztés megvalósításával a megújuló energiaforrásokat, új technológiákat a helyi és környékbeli lakosok és vállalkozók megismerjék. A jól működő, energiahatékony rendszereket remélhetőleg minél több helyi lakos és vállalkozó fogja alkalmazni, köszönhetően a jelen projektből származó pozitív tapasztalatoknak is, ezzel hozzájárulva a megye felzárkózásához. 

Elvárt eredmények: a technológiai újítások megismertetésének köszönhetően reményeink szerint a településeken működő vállalakozások 30%-a, lakosság 15%-a alkalmazni fog megújuló energiaforrásokat a projekt fenntartási időszakának végére, ezzel hozzájárulva azon célhoz, hogy 2020-ra az országos teljes bruttó energiafogyasztásában a megújuló energiaforrásból előállított energiák  20 %-os  részarányt produkáljanak.