TOP-3.2.1-15-SO1-2016-00021

2020_reg.jpg

A kedvezményezett neve: Balatonberény Község Önkormányzata
A projekt címe: Önkormányzati hivatal energetikai korszerűsítése
A szerződött támogatás összege: 32.000.000,- Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100 %
A projekt tartalmának bemutatása:
Balatonberény Község Önkormányzata elkötelezett a fenntartható fejlődés iránt, törekszik az intézményeinek költséghatékony fenntartásának megvalósítására. Mindezek eredményeként a TOP-3.2.1-15 számú felhívás keretein belül energiahatékonysági fejlesztést kíván végrehajtani a tulajdonában álló önkormányzati épületen, melynek egyik célja a költség és energia-megtakarítás, további célja pedig a lakosság, az önkormányzati partnerek, környező települési önkormányzatok környezettudatosságának formálása. A projekt megvalósításával az új technológiák alkalmazása által felhívja a figyelmet az energiatakarékossági lehetőségekre, a megújuló energia alkalmazhatóságára, mint fenntartható energiaforrás kiaknázására.
A fejlesztéssel érintett polgármesteri hivatal épülete az 1996-ban épült. Az épületen átfogó energetikai felújítás még nem volt. A határoló szerkezetek és faszerkezetű nyílászárók hőszigetelése (keskeny 6 és 12 mm-es üveg távolságú kétrétegű ablakok) az elvárt és jogszabálynak megfelelő követelményértéktől jelentősen elmaradnak. Az épület fűtése kétcsöves radiátoros fűtés, amihez egy 1996-ben gyártott C40-es cirkó tartozik, amit szoba termosztát vezérel. A melegvíz előállítás villanybojlerrel van megoldva.
A tervezett felújítások: az épület energetikai felújítása (lehűlő felületek hőszigetelése és nyílászáró cserék), biomassza kazán beépítés, radiátorok termosztatizálása, napelemes kiserőmű építés a villamos energia fogyasztás részbeni fedezésére, valamint projektarányos akadálymentesítés.
A projekt eredményeként az épület fenntarthatósága és használhatósága nagymértékben növekszik. Az elsődleges környezeti hatása, CO2 kibocsátás közvetlen csökkenése a kisebb nyersanyag felhasználás következtében, mindemellett a megújuló energia termelés nő, a projekt biztosítja a megfelelő színvonalú közszolgáltatások elérését a településen. A beruházással az energiaköltség várhatóan a jelenleginek a 20,8%-ára csökken.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. szeptember 15.
Projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-15-SO1-2016-00021