TOP-3.2.1-16-SO1-2019-00034

2020N.jpg

Támogatási szerződés száma: TOP-3.2.1-16-SO1-2019-00034
Projekt címe: Önkormányzati épület energetikai fejlesztése Gamáson
Kedvezményezett: Gamás Község Önkormányzata
Szerződött támogatás összege: 32 432 771 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt tervezett befejezés dátuma: 2023.12.31.

A projekt keretében az önkormányzati épület hatékonyabb energiahasználatát, racionálisabb energia gazdálkodását értük el azáltal, hogy az önkormányzati épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése megvalósult.

Ezzel több cél is elérésre került: egyrészt a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése valósul meg, másrészt a hazai megújuló energiaforrások fokozottabb használatát értük el. A projektben fejlesztett közösségi épület leromlott műszaki állapotban volt, az energiahatékonyságot célzófelújítással jelentős eredményeket tudtunk elérni a gazdaságos üzemeltetés érdekében.

Az energetikus által végzett felmérés alapján, a szakember javaslataira az alábbi tevékenységeket valósítottuk meg: külső határoló szerkezetek korszerűsítése, Maximum háztartási méretű kiserőmű (HMKE) fotovillamos rendszer (napelemes rendszer) kialakítása saját villamosenergia-igény kielégítése céljából, gázkazán cseréje, a kapcsolódó fűtési és használati melegvíz rendszerek korszerűsítése, valamint az épület szükségszerű akadálymentesítése. A projekt hosszú távú közvetlen célja, hogy a pályázatban szereplő önkormányzati épület hatékonyabb energiahasználatát, racionálisabb energiagazdálkodását elősegítse azáltal, hogy az önkormányzati épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése megvalósult. A projekt hosszú távú közvetett célja, hogy a fejlesztés megvalósításával a megújuló energiaforrásokat, új technológiákat a helyi és környékbeli lakosok és vállalkozók megismerjék. A jól működő, energiahatékony rendszereket remélhetőleg minél több helyi lakos és vállalkozó fogja alkalmazni, köszönhetően a jelen projektből származó pozitív tapasztalatoknak is, ezzel hozzájárulva kisebb károsanyag kibocsátáshoz. A korszerűsítéssel érintett építmény alaprajzi elrendezése nem változott. Belső átalakítás az akadálymentes vizesblokk kialakítása miatt vált szükségessé. A megvalósított napelemes rendszer a meglévő elektromos közmű csatlakozás felhasználásával valósult meg. A projektarányos akadálymentesítés (vizesblokk kialakítása) a meglévő víz, szennyvíz közmű csatlakozás felhasználásával valósult meg.