TOP-3.2.2-15-SO1-2016-00002

2020N.jpg

A kedvezményezett neve: Barcs Város Önkormányzata
A projekt címe: A barcsi fürdő gázmotoros energetikai fejlesztése
A szerződött támogatás összege: 148.506.000,- Ft
A projekt összköltsége: 148.506.000,- Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.06.30.
A projekt azonosító száma: TOP-3.2.2-15-SO1-2016-00002

A projekt tartalmának bemutatása:
Barcs Város Önkormányzata elhatározta, hogy az önkormányzat tulajdonában levő építmények magas fenntartási (rezsi) költségeit csökkenteni szándékozik, valamint a megújuló energetikai rendszereket a településen belül elfogadottá teszi azáltal, hogy jó példával elől járva ilyen beruházást valósít meg.
A projekt célja egy 146 kWh teljesítményű geotermikus kiserőmű megépítése a fürdő területén belül, amely legalább 2 önkormányzati épület villamos- és hőenergia szükségletét fogja kielégíteni. A berendezés 50 kWh villamos áramot és 96 kWh hőenergiát termel átlagosan.
A projekt megvalósulásának eredményeképpen egy 146 kWh teljesítményű geotermikus kiserőmű kerül megépítésre, mely a már meglévő hévíz kút kísérőgázait fogja felhasználni. Az erőmű a vizsgált 15 éves minimális üzemeltetési ideje alatt éves szinten átlagosan 280.600 kWh villamos energiát és 182.893 kWh hőenergiát termel, ezzel közel 12 millió Ft éves rezsi megtakarítást tud az önkormányzat elérni. Ezen túl átlagosan 130 tonnával csökken az üvegházhatású károsanyag kibocsátás. További hatása, hogy a lakosság megismeri az alternatív/megújuló energiát, energetikai rendszereket, azokkal szemben elfogadóvá válik, ezáltal a későbbiekben magán beruházásokat is végrehajtanak.
A projekt célkitűzése, hogy alternatívát nyújtson az önkormányzatnak az energiaigényeinek kielégítéséhez, csökkentse a függést, valamint olyan alternatív energiát használjon fel, amely rendelkezésre áll, de eddig nem került sor a kiaknázására. A kor vívmányai, bár egyre korszerűbbek, mégis sokkal többet használ belőle az ember (pl fűtésre, hűtésre, stb), így az energiaéhség fokozódik. Ennek biztosítására az erőmű megépítése helyi szinten megfelel.
A fürdő területén található hévíz kút kísérőgáza a metán, ez eddig nem került hasznosításra, holott elégetésével energia termelhető. Ennek elégetésével a környezetre káros gázok is csökkentésre kerülnek. A már meglévő gépészet kiegészítéseként kerül a projekt megépítésre.