TOP-PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00051

sztp.jpg

A kedvezményezett neve: Szabás Község Önkormányzata
A fejlesztés tárgya, célja: Volt parókia épületének helyreállítása és belterületi zöldinfrastruktúra fejlesztése
A szerződött támogatás összege: 209 902 489,- Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.09.28.
A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A projekt célja az 576 lakosú kistelepülés, Szabás faluközpontjában lévő önkormányzati területek zöldinfrastruktúra fejlesztése és volt parókia épületének felújítása közösségi célokból. A közösségi célú fejlesztés belterületi zöld infrastruktúra fejlesztéssel valósul meg.

A projekt szakmai-műszaki tartalma a volt parókia épületének korszerűsítése, eszközbeszerzés az épület üzemeltetéséhez. Többségi önkormányzati tulajdonban lévő építmény korszerűsítése, átalakítása / közcélokat szolgáló szabadidős létesítmények és az alapműködéshez szükséges tárgyi eszközbeszerzés, ezt követi a zöldinfrastruktúra fejlesztés a település központjában

Önkormányzati tulajdonban lévő közhasználatú zöldterületek és zöldfelületek rekonstrukciója, kialakítása, építése, növényfelület, élőhelyek és biodiverzitás növelése, talajerózió-védelmi (szél- és víz, hófúvás) beavatkozások, településklíma-javító, hősziget-hatás elleni beavatkozások, aktív rekreációs zöldterületek, a településre hulló csapadékvíz hasznosítása, zöldterületek használatához szükséges közlekedési felületek és közvilágítás, a terület rendeltetésszerű  használathoz szükséges eszközbeszerzés, szükséges építmények és műtárgyak bontása, növényirtás, hulladék elszállítás.

Szemléletformáló, az előkészítés és tervezés során az érintettek bevonását célzó vagy az elkészült infrastruktúra használatának bemutatását és  népszerűsítését segítő akciók, programok, kiadványok.

Ennek keretében kb 8000 m2 zöldfelület kerül megújításra, valamint a Kultúrház előkertjének felújítása, okospad elhelyezése, előkert kertrekonstrukciója - faápolás, kivágás, favédelem, évelőágyások felújítása, játszótér kialakítása, volt játszótér területén 10 elemes játszókert kialakítás, szükséges ütéscsillapító felületek tervezése, a terület bekerítése, kerti bútorok kihelyezése, multifunkciós sportpálya építése, kispályás labdarúgásra, lábtengóra, tollas- és röplabdázásra alkalmas gyepes pálya építése labdafogó hálóval, röp- és tollaslabdahálóval valamint kisméretű focikapukkal felszerelve, térvilágítás kiépítése, gyepszőnyeg
telepítés vakondhálóval, öntözőrendszerre. A fejlesztés során megvalósul továbbá rekreációs terület, pihenőpark fejlesztés, kültéri főzőhely – kemence és esőtető – kialakítása, meglévő tómederben ökotó kiépítése, parkosítás, sétányok kialakítása,

Energiatakarékosság:
az épület energiaellátását napelemes rendszerrel oldjuk meg, a világítótestek, valamint a közterületi világítás energiatakarékos módon kerül kialakításra.

A projekt benyújtása előtt igényfelmérést végeztünk a helyi lakosság körében, melynek eredményeként készült el ez a támogatási kérelem.