TOP-Plusz-1.2.1-21-SO1-2022-00095

sztp.jpg

A kedvezményezett neve: Szentgáloskér Községi Önkormányzat
Konzorciumi tagok: Somogy Megyei Önkormányzat
A fejlesztés tárgya, célja: Élhető település kialakítása Szentgáloskéren
A szerződött támogatás összege: 79 894 760,- Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.12.31.

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A projekt célja az 504 lakosú, somogyi kistelepülés, Szentgáloskér régi, használaton kívüli iskolaépületének felújítása és átalakítása, új funkcióval való megtöltése és ezzel az épületet visszavezetni a lakosság mindennapjaiba. Célja továbbá a jelenleg funkció nélküli zöldterületek megújítása, közösségi, rekreációs funkcióval való ellátása, így a belterületi zöld infrastruktúra fejlesztése.

Az érintett területek Szentgáloskér fő utcájában, a Kossuth Lajos utcájában találhatóak. A két zöldfelületi fejlesztéssel érintett terület (244/1 és 244/9 hrsz) egymás szomszédságában helyezkednek el, míg az épület felújítással és bővítéssel érintett terület (220 hrsz) tőlük távolabbra helyezkedik el.

Megvalósuló tevékenységek:

Belterületi zöldinfrastruktúra fejlesztése: A 244/1 és 244/9 hrsz területek a településbe ágyazottan, a Kossuth utca mentén helyezkednek el. A 244/1 hrsz terület nagysága 3918 m2, melyen a zöldfelület mellett helyet kapott az egykori tűzoltószertár, mára könyvtár és a Polgárőr Egyesületnek otthont adó épületté alakítva. Az épület a fejlesztés során nem érintett. A szomszédos 244/9 hrsz területen egy felépítmény, egy buszmegálló található, valamint egy játszótér szolgál a gyermekek számára rekreációs és szabadidő lehetőségével. A két terület együttesen adott otthont valaha a novemberi hagyományos búcsúnak, mára letaposott csapás jelzi, hogy a gyalogosok rendre ezeken a területeken vágják le az utat a szomszédos önkormányzathoz, illetve a játszótérhez. A település megítélése szempontjából, a településkép javítása szempontjából és funkciójának megfelelő használatához szükséges a sivár, egysíkú és koncepció nélküli zöldfelületek fejlesztése növénytelepítéssel, fák ültetésével, füvesítéssel.

Közösségi célú tevékenységek:

Az önkormányzati tulajdonában levő egykori iskola épület felújításával, átalakításával és bővítésével egy többfunkciós közösségi, sport és szabadidős tér kerül kialakításra. Az alapműködéshez kapcsolódó tárgyi eszközök beszerzése is megtörténik a projekt keretében. Energiahatékonysági intézkedések: Homlokzati hőszigetelés, padlás szigetelés, konditerem lépésálló szigetelése, külső nyílászárók korszerűsítése.