TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00059

sztp.jpg

 A kedvezményezett neve: Csoma Község Önkormányzata
A fejlesztés tárgya, célja: Csomai Ifjúsági Park és Közösségi Tér kialakítása
A szerződött támogatás összege: 69 999 400,- Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.12.31.
A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A projekt keretében az egykor iskolának épült, elhagyatott épület bontását tervezzük megvalósítani, amely a településen már több mint 30 éve elhúzódó probléma. Az elbontásra kerülő épület helyén területrendezést végzünk, zöldfelület rekonstrukcióját valósítjuk meg sétányokat alakítunk ki, növényzetet telepítünk. A projekt keretén belül utcabútorokat, szemeteseket, kandelábereket, okos padot helyezünk el, valamint sétányokat alakítunk ki. A projekt fő célja a "Csomai torzó" elbontása és egy kültéri közösségi tér létrehozása. A projekt megvalósítását követően a település közösségi életének fellendülését várjuk, továbbá a község népességmegtartó ereje is növekedhet.

A fejlesztéssel érintett közterületen napjainkban alig akad néhány fa, cserje. A területen jelenlévő növények egészségi állapota vizsgálatra szorul és annak függvényében arra törekszünk, hogy megóvjuk őket, az egészséges növények a területen maradnak. A közterület – a domborzati viszonyok okozta erózió okán – sok helyütt tereprendezésre is szorul. A 158/10 hrsz. érintett részén rehabilitáljuk a zöld felületet, növeljük a biológiai aktivitás értékét, a zöld terület minőségének javításával.

A beruházás megvalósítását követően a terület a későbbiekben rendezvényhelyszínként is tud működni.

A projekt társadalmi hatásként mérhető lesz a közösségi élet élénkülése, a közösségi programok színvonalának növekedése. A faluban a civil élet adta közösségi erő növekedését is várjuk, valamint találkozásaik rendszeresedését, a fiatalok kulturált szabadidős tevékenységét, a nyugdíjasok egymásra támaszkodó segítő együttműködését, és a magányt felszámoló időtöltését.