TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00069

sztp.jpg

 A kedvezményezett neve: Csököly Község Önkormányzata
A fejlesztés tárgya, célja: Élhető településfejlesztés Csökölyben
A szerződött támogatás összege: 250 893 600,- Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.12.31.

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A projekt keretében elérendő cél egy új művelődési ház építése és környezetének vonzóvá tétele a helyi lakóközösség számára. A projekt keretében a zöld infrastruktúra vonatkozásában tervezett tevékenységek: fásítás, cserjék ültetése, füvesítés.

A fejlesztéssel érintett terület (7526 Csököly, Kossuth L. u. 1/A., 474.) Csököly község belterületén fekszik, egy 4144 m2-es területen. Az
ingatlan (kivett lakóház, udvar), valamint a 379.hrsz. terület (kivett közterület) Csököly Község Önkormányzatának 100%-os tulajdonában van.

A projekt keretében elérendő cél egy új művelődési ház építése és környezetének vonzóvá tétele a helyi lakóközösség számára. Kiemelt célunk továbbá a támogatást igénylő önkormányzat tulajdonában lévő művelődési ház kialakításával a helyi közösségi élet erősítése, a
lakosság és a fiatalok helyben maradásának támogatása. A projekt ezzel hozzájárul a fenntartható fejlődés helyi feltételeinek biztosításához és a fenntartható települési térszerkezet kialakulásához, amely támogatja a társadalmi jólétet azáltal, hogy a település vonzóvá és élhetővé válik. A támogatást igénylő megvizsgálta, hogy a településen rendelkezésre áll-e megfelelő épület, amelynek átalakításával kialakítható lenne az új művelődési ház. Azonban tekintettel arra, hogy az önkormányzat nem rendelkezik ilyen épülettel, az új építés mellett döntött. Mivel a jelenlegi megoldás (a kulturális programokat a település polgármesteri hivatalának házasságkötő termében tartják) semmi esetre sem tartható tovább, ez jelenti a legoptimálisabb megoldást.

Az új épület tervezésekor a legköltséghatékonyabb megoldást igyekeztünk kiválasztani. A költségek és hatások figyelembevételével a javasolt változat a legoptimálisabb a következő okok miatt:

-       A tervezett tevékenységek biztosítják a célok elérését, azonban túlzó, felesleges kapacitásokat nem eredményeznek;

-       Ez a legköltséghatékonyabb változat; a napelem telepítésével a működés  költségek alacsonyak lesznek, a megújuló energiaforrás részaránya növekszik. A fejlesztett zöld infrastruktúrát igénybe vevők becsült száma a fenntartási időszak első teljes évében: 1068 fő.

A vonatkozó európai uniós és hazai környezetvédelmi és esélyegyenlőségi előírásokat, jogszabályokat, a „jelentős károkozás elkerülését célzó” elővigyázatosság elvét betartjuk, a projekt által érintett területen a védett környezeti, természeti és kulturális értékeket megőrizzük, a fennálló vagy a beruházás során keletkezett környezeti kárt és az esélyegyenlőség szempontjából jogszabályba ütköző nem-megfelelőséget legkésőbb a projekt megvalósítása során megszüntetjük.