TOP_PLUSZ-2.1.1-21-SO1-2022-00009

sztp.jpg

A kedvezményezett neve: Darány Község Önkormányzata
A fejlesztés tárgya, célja: A Polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése Darányban
A szerződött támogatás összege: 85 746 590,- Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.07.31.

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A fejlesztés Darány Község Önkormányzatának kizárólagos tulajdonát képező épület, a polgármesteri hivatal épületének energiahatékonyság-központú fejlesztésére irányul, mely Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg.

A külső határoló szerkezetek energetikai fejlesztése körében az épület határoló szerkezetei (külsőfalak), padlásfödéme-, és lábazata hőszigetelést kapnak (külső falak 15 cm-, padlásfödém 20 cm-, lábazat 15 cm). A projektben nyílászáró csere is megvalósításra kerül. A fosszilis energiahordozó alapú hőtermelő berendezések korszerűsítése során a korszerűtlen gázkonvektoros fűtése helyett kétcsöves radiátor fűtést alakítunk ki, valamint a meglévő korszerűtlen kazánt, modern vezérlésű kondenzációs gázkazánra cseréljük.
Fotovillamos (HMKE) rendszert alakítunk ki, amelynek keretében az épületre 5 kW kapacitású inverterrel szerelt napelemrendszer kerül. A projektben az akadálymentesítési tevékenységeket a pályázati felhívás előírásai szerint valósítjuk meg projektarányos mértékben. A kedvezményezettnek ezen épülete szolgálja ki az összes önkormányzati funkcióját. Elemezve ezen épület energiafelvételét, megállapítást nyert, hogy az épület folyamatos használata mellett feltétlenül indokolt a környezetvédelmi szempontok-, és költségtakarékosság okán az épület fejlesztése, energiafelvételének csökkentése.
Az épület funkcióját tekintve megállapítható, hogy a fejlesztés a lakosság egészét érinti a közigazgatási funkció okán. A fejlesztés eredményeként a megújuló energia felhasználás növekszik az 5 kW inverter teljesítményű napelemes rendszernek köszönhetően, ez idáig nem volt megújuló energia termelő berendezés az épületen.