TOP_PLUSZ-2.1.1-21-SO1-2022-00013

sztp.jpg

 

A kedvezményezett neve: Somogygeszti Község Önkormányzata
A fejlesztés tárgya, célja: Önkormányzati épület energetikai felújítása Somogygesztiben
A szerződött támogatás összege: 49 620 180,- Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.06.30.

A projekt tartalmának részletes bemutatása: 

A fejlesztés a 7455 Somogygeszti, Szabadság utca 3., hrsz: 37-on fekvő, Somogygeszti Község Önkormányzata kizárólagos önkormányzati tulajdonát képező épület energiahatékonyság-központú fejlesztésére irányul. A projekt célja az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése. A fejlesztés keretében az önkormányzati épület határoló szerkezetei (külső falak), padlásfödéme és lábazata hőszigetelést kap, a nyílászárókat kicseréljük. A fűtési rendszert korszerűsítjük, új kondenzációs gázkazánnal és modern vezérléssel. 2,5 kW napelem kerül felhelyezésre. Akadálymentes parkoló, az épület akadálymentes megközelítése, illetve akadálymentes mosdóhelyiség kialakítása tervezett. A projekt olyan épület fejlesztését célozza, mely a nagyközönség számára látogatható. Az ingatlanon elhelyezkedő épületben kap helyet a települési önkormányzati hivatal, mint közigazgatási funkció. Ezen épület vonatkozásában az Önkormányzat az épület energiahatékonysági-központú fejlesztését valósítja meg. Elemezve az épület energiafelvételét, megállapítást nyert, hogy az épület folyamatos használata mellett feltétlenül indokolt a környezetvédelmi szempontok-, és költségtakarékosság okán az épület fejlesztése, energia felvételének csökkentése. Az épület vonatkozásában napi használatról beszélhetünk. A fejlesztés Somogygeszti teljes lakosságát érinti, hiszen  ez a falu központ, itt tudják hivatalos ügyeiket intézni.

A fejlesztés eredményeként a megújuló energia felhasználása növekszik a +2,5kW inverter teljesítményű napelemes rendszernek köszönhetően (ez idáig nem volt megújuló energia termelő berendezés az épületeken). A vegyes hőenergia forrással ellátott épületek megújuló energia felhasználása nőni fog, és az ÜHG fajlagos korlátnak való megfelelést vizsgáló táblázatrész „Megfelelt” értéket jelez.

A fejlesztési szükségletet egy energetikailag elavult épület megléte határozza meg. Az épület jelenleg „JJ” korszerű energetikai állapotot  mutat, melyet a fejlesztés eredményeképpen „CC” korszerű állapotba hozzuk.  Ahogy fentebb már kifejtésre került az épületben valósul meg a közszolgáltatási funkció ellátása, vagyis az épület a napi használat okán folyamatosan „működik”, így folyamatos a villamosenergia felvétele, és téli időszakban a fűtés, ami magas fenntartási költségeket generál. A villamos energia felvétel a megváltozott klíma viszonyokhoz igazodóan napenergiával költséghatékonyabb, és környezetkímélőbb.