TOP_PLUSZ-2.1.1-21-SO1-2022-00021

sztp.jpg

A kedvezményezett neve: Igal Város Önkormányzata
A fejlesztés tárgya, célja: Önkormányzati épület energetikai korszerűsítése Igalban
A szerződött támogatás összege: 59 984 200,- Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.02.29.

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A projekt célja a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése, az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, az önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatának és / vagy megújuló energiafelhasználásának növelése.

A projekt olyan épület fejlesztését célozza, mely a nagyközönség számára látogatható. A fejlesztés az Igal, Szent István utca 107, 1328 hrsz.-on fekvő, Igal Város Önkormányzatának kizárólagos önkormányzati tulajdonát képező épület energiahatékonyság-központú fejlesztésére irányul.

A külső határoló szerkezetek energetikai fejlesztése körében az épület határoló szerkezetei (külső falak), padlásfödéme, pincefödéme és lábazata hőszigetelést kap. A fűtési rendszert korszerűsítjük, új kondenzációs gázkazánnal és modern vezérléssel. Fotovillamos (HMKE) rendszert alakítunk ki, 5 kW napelem kerül felhelyezésre.  A projektben projektarányos akadálymentesítés történik (akadálymentes parkoló, az épület megközelítése, akadálymentes mosdóhelyiség kialakítása).

A fejlesztés amiatt vált szükségessé, mert az épület energetikailag elavult. Az épület jelenleg „JJ” korszerűtlen energetikai állapotot mutat,
melyet a fejlesztés eredményeképpen „CC” korszerű állapotba hozzuk.  Az épületben valósul meg minden önkormányzati funkció ellátása, vagyis az épület a napi használat okán folyamatosan „működik”, így folyamatos a villamosenergia felvétele, és téli időszakban a
fűtés, ami magas fenntartási költségeket generál. A villamos energia felvétel a megváltozott klíma viszonyokhoz igazodóan napenergiával költséghatékonyabb, és környezetkímélőbb.

Beruházásunk műszaki tartalma energetikai számításokon alapszik. Energetikus bevonásával a helyi adottságokhoz viszonyítottan változat-elemzések készültek, melyből az energetikus javaslatára a legoptimálisabb, és költséghatékonyabb változatot választottuk ki a fejlesztés műszaki tartalmaként.